ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Construirea caselor de lemn




 

 

Şi astăzi, acest material tradiţional este adesea folosit în construcţia caselor frumoase şi calde. Într-o casă de lemn se respiră neobişnuit de uşor în comparaţie cu apartamentul din oraş în blocul de piatră.

Între pereţii calzi şi confortabili, montaţi din buşteni, dispare iritaţia şi ne lasă agitaţia urbană eternă. Din cele mai vechi timpuri la construcţia casei se dădea preferinţă arborilor din specii conifere - pin şi molid. Nu e de mirare că în popor dăinuieşte proverbul: "Casa din molid - inima sănătoasă!"

 

Spulberăm miturile

 

La sigur, mulţi cred că o casă de lemn nu arată atît de impresionant şi nu evidenţiază posibilităţile dvs. materiale, cum ar face o clădire de piatră sau din cărămidă. De fapt, lucrurile sunt diferite, o casă de lemn, construită cu măiestrie, în care totul este gîndit pînă la cel mai mic detaliu, poate să bucure nu numai pe dvs. , ci şi vecinii exigenţi. Casa din lemn se potriveşte perfect pentru zonele cu orice climă, pentru că în ea nu este cald vara şi rece în timpul iernii deoarece copacul are capacitatea de a stoca căldura în timpul verii şi a o păstra în iarnă. În timpul cald într-o casă de lemn este întotdeauna răcoare fără nici o căldură istovitoare. Datorită faptului că lemnul este un material de construcţie tradiţional pentru ridicarea pereţilor, aceştia sunt relativ mai economici, decît cei din piatră. În plus, lemnul îndeplineşte toate cerinţele sanitare de igienă pentru confort. Cilindrarea preliminară a buştenilor oferă clădirii o frumuseţe unică şi eleganţă. Nu este de mirare că în Europa astfel de case sunt considerate cele mai scumpe şi mai prestigioase.

Probabil că aţi auzit că, o casa de lemn prevede o tasare în primele optsprezece luni şi sunteţi îngrijoraţi că acest răstimp va creşte perioada de construcţie. Nu vă faceţi griji în zadar! Tehnologia modernă a construcţiei clădirilor şi structurilor realizate din buştenii cilindraţi şi utilizarea compensatoarelor pentru tasare va permite imediat după montarea pereţilor să începeţi lucrări de finisaj, după care puteţi invita prietenii la o petrecere de inaugurare a casei.

Iar pereţii din buştenii cilindraţi au devenit mai monolitici, s-au îmbunătăţit proprietăţile lor izolatoare. La asamblarea unor astfel de clădiri se reduce numărul de operaţiuni, timpul de asamblare, iar construcţia arată estetic.

 

Construirea caselor de lemn 

 

Sfaturi

 

Pentru ca construcţia casei dvs. să îndeplinească toate cerinţele de integritate, iar în casă să fie cald, la asamblarea buştenilor trebuie să efectuaţi nişte măsuri izolatoare. Ca materiale izolante sunt utilizate, de regulă, cînepa, fetru, spuma sau muşchiul. În ultimul timp la construcţia caselor din buşteni, toate aceste materiale sunt înlocuite cu pînză de iută sau de in, deoarece se consideră mai convenabile pentru folosire.

O parte importantă din decorul casei de lemn sunt balcoanele dantelate, precum şi veranda deschisă sau cu geamuri. De regulă, acestea sunt făcute în scopul de a obţine un spaţiu suplimentar, care ar putea funcţiona ca o cameră de relaxare în sezonul cald. În plus, foarte des anume aici se bea ceaiul şi se odihneşte după o muncă neprihănită.

Din speciile de conifere sunt utilizate pinul, brad, zada şi cedrul. Mai des sunt folosite pinul şi molidul pentru mai mare rezistenţă la putrezire. Speciile de foioase, spre deosebire de conifere, sunt mai puţin relevante pentru construcţii. În Europa, în mod tradiţional, se utilizează pinul ca o specie de conifere cea mai răspîndită pe acest teritoriu. Se acordă prioritate lemnului din regiunile nordice ca fiind mai dens şi mai durabil.

Din punctul de vedere al microstructurii, lemnul este un polimer natural constituit din celule-fibre, avînd o formă tubulară şi îndreptate de-a lungul trunchiului de copac. Din acest motiv, lemnul are mai multe avantaje: o rezistenţă înaltă, elasticitate, densitate scăzută şi, în consecinţă, greutate redusă, coeficient scăzut de conductivitate termică, rezistenţă la medii chimice agresive, un efect decorativ natural, simplitate în prelucrare şi instalare uşoară.

Coeficientul scăzut de conductivitate termică este un avantaj incontestabil al lemnului. Cu cît mai inferioară este conductivitatea termică a materialului din care este construită casa, cu atît ea este mai caldă. Este vizibilă superioritatea lemnului asupra cărămizii conform proprietăţilor de izolare termică, astfel un perete de cărămidă de o grosime de 510 mm (două cărămizi) are aproape aceeaşi conductivitate ca şi peretele de lemn de o grosime de 100 mm. Şi este evident că costul acestor materiale este incomparabil.

Cu toate acestea, în afară de avantaje, lemnul are unele neajunsuri care limitează utilizarea acestuia în construcţii: defecte de structură, higroscopicitatea şi, în consecinţă, deformări umide, putreziciunea şi inflamabilitate. Pentru a remedia aceste deficienţe, se aplică o serie de măsuri constructive. În special, uscarea lemnului, măsuri de prevenire a umezelii în structurile din lemn în timpul exploatării (protecţie de ploaie, izolare de sol, piatră, beton, ventilare naturală, etc.), impregnarea lemnului cu substanţe antiseptice şi soluţii care împiedică inflamabilitatea (antilirene).

 

Despre fisuri

 

Pentru a preveni crăparea buştenilor şi plăcilor de lemn în timpul de uscare şi îmbunătăţi caracteristicile de izolare termică a structurilor din lemn sunt utilizate plăci laminate cu furnir. Plăcile, tăiate tangenţial, sunt lipite împreună, formînd un bloc monolitic. La ridicarea clădirilor din buştenii cilindraţi şi barelor profilate pentru fixarea structurilor, ca şi în tehnologia tradiţională de asamblare, sunt utilizate ace, şuruburi, capse, precum şi ancore reglabile (şuruburi pentru schelărie – trad.).

Casa din lemn se construieşte repede, este ecologică, combină materiale la preţuri ieftine cu proprietăţi înalte de izolare termică. Frumuseţea naturală a lemnului şi imaginaţia arhitectului pot crea din acest material case şi vile moderne situate la ţară, care au cîştigat o mare popularitate, atît în străinătate, cît şi CSI.

 

 

Sursa: readmas.ru

 

ABONAȚI-VĂ
Joi, 22 decembrie 2011 13:59
Vizualizări: 5161

Citiţi de asemenea

Haideți să ne amintim programa școlară, să zicem, de literatură. Și să începem, de exemplu, cu clasicii. Ce studiem la ș...
143
La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
252
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
380
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
453