ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Construirea unei case de lemn. Ce material să alegem?




 

 

Întrebarea din care material să construim o casă de lemn apare, de obicei, una dintre primele. Din păcate, materialele perfecte nu există. Pentru a nu face o alegere greșită, este necesar să cunoaştem avantajele şi dezavantajele acestora.

 

Pentru construirea unei case de lemn, este foarte importantă specia lemnului. Cele mai multe case sunt realizate din lemnul de pin. Pinul are un trunchi neted, ușor tratabil, o culoare frumoasă și o textură pronunțată.

Al doilea loc îl ocupă molidul, care este considerat lemnul cel mai respirator. Molidul are o structură flexibilă, din care cauză casa este mai caldă decât cea de pin. Însă molidul este mult mai dificil de tratat din cauza nodurilor ramificate și rășina se va emana un timp îndelungat.

Zada este unul din cel mai tare şi mai rezistent lemn la umiditate și mucegai. Dezavantaje - prețul ridicat, duritatea mărită, costul ridicat include cheltuielile de transportare din Munţii Ural sau Munţii Altai, unde creşte copacul.

Și, în sfârșit, gigantul siberian - cedru. Lemnul are o culoare caracteristică roz-roşu, rezistenţă și un miros minunat. S-a descoperit capacitatea lui de a ucide microbii de putrefacţie. Însă, ca şi zada, materialul pentru construirea unei case de lemn nu este deloc ieftin.

Dacă pentru construcţia caselor de locuit se recomandă soiurile conifere, băile - din foioase (plop sau tei). Acestea rezistă bine la efectele negative ale schimbărilor de temperatură și umiditate semnificativă.

Materialul pentru construcţii din lemn diferă nu numai prin specii,ci şi prin caracteristicile sale de design. După aceste caracteristici se disting lemne rotunde și variantele sale – scândura groasă şi semi-groasă, bare cu secţiunea dreptunghiulară, lemnul încleiat.

Avantajul incontestabil al unei case de lemn – în ea nu este năduf sau umed. Mulți constructori nu instalează sisteme de ventilație sau de aer condiţionat, ceea ce reduce în mod semnificativ costul total al proiectului. Casele de lemn mai mult timp păstrează căldura în timpul iernii și răceala în vară. Ele se încălzesc mai ușor și mai rapid după o lungă pauză.

Cu toate acestea, lemnul are dezavantajele sale. Principalele sunt: expunerea la efectele negative ale ciupercilor şi umidităţii, precum și rezistenţa redusă la foc. Cu toate acestea, dezavantaje în cauză pot fi considerate ca şi evitate. În prezent există mai multe formule eficiente care protejează lemnul de biodegradare și de foc.

Buştenii ciopliţi reprezintă trunchiuri purificaţi de coajă, noduri eliminate, caneluri tăiate cu toporul și elemente de încuietori pentru a fi conectate cu alţi bușteni. Se folosesc, de obicei, buşteni cu un diametru de 25-28 cm.

Pentru cei care au ales construcţia unei case de lemn, ar trebui să se știe că lemnul de umiditate naturală este predispus la o contracție îndelungată (7-8 ani), prin urmare, nu va fi posibil de a ocupa casa imediat după lucrările de construcție. La început casa este dotată cu un acoperiş temporar și doar un an mai târziu, atunci când cadrul inițial se va micşora, se începe finalizarea construcției.

De regulă, companiile de construcții vând cadre de-a gata sau primesc comenzi pentru case după proiecte individuale.

Și un alt punct important. Construcţia casei de lemn din buşteni prevede etanșarea canelurilor, cusăturile între buşteni ar trebui să fie călăfătuite. În acest scop se foloseşte cânepa, iuta, lnovatin și mușchii uscaţi. Cusăturile sunt călăfătuite de două sau trei ori. Prima dată – la montarea pereţilor, a doua oară - după contracția principală, a treia și ultima oară - după cinci ani. Calitativ pot călăfătui pereţii doar specialiștii. Prin urmare, cei care au decis sa construiască o casă de lemn de umiditate naturală, trebuie să știe că atunci când se calculează costul de 1 m pătrat al peretelui, se ia în considerare prețul de călăfătuire. Iar sigilarea lacunelor se efectuează din două părți, aşa că preţul lucrărilor va fi dublat.

Astăzi, în Rusia au început să folosească opțiunea de cadru-panou al construcţiei caselor de lemn și o tehnologie canadiană.

Din lemn uscat și tratat cu antiseptic sau plăci geluite se ridică fundația casei cadru-panou. Între stâlpii carcasei se pune izolația, de obicei, realizată din vată minerală de o grosime de 15 cm. Din interiorul ramei este montată bariera de vapori de tip membrană, care încetinește ieşirea vaporilor de apă din încăpere și previne formarea condensului în interiorul peretelui. Apoi, structura se acoperă cu foi de finisaj speciale.

 

Sursa: green-dom.info

 

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 24 mai 2013 14:02
Vizualizări: 8853

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
169
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
141
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
128
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
325