Consultanţă ecologică pentru martorii unor acţiuni de prejudiciere a mediului (Video)
Cetăţenii care vor fi martorii unor acţiuni de prejudiciere a mediului, vor fi ajutaţi să acţioneze. Astăzi, Mişcarea Ecologistă din Moldova a lansat un centru de consultanţă şi implicare a cetăţenilor în luarea deciziilor privind protecţia mediului.
Astăzi cetăţenii deseori sunt afectati de unele probleme legate de mediu, fie vorba de ridicarea unor construcţii în preajma caselor lor, crearea de parcări ilegale, sau defrişarea copacilor din spaţii verzi. Pentru a se convinge că unele acţiuni cu adevărat sunt contrare legislaţiei, cetăţenii nu mai sunt nevoiţi să aştepte reacţia inspectoratului ecologic, ci pot beneficia de serviciile centrului Aarhus, lansat astăzi de către Mişcarea Ecologistă din Moldova şi finanţat de către Ministerul Mediului.
Gheorghe Şalaru, ministrul Mediului: Unde poate măcar poate să se consulte cu legislaţia, să găsească un răspuns unde poate să găsească informaţia necesară,
Centrul funcţionează în baza prevederilor Convenţiei Aarhus, ratificată de RM în luna aprilie 1999 şi care vizează dreptul publicului de a avea acces la informaţia de mediu, la justiţie şi la luarea unor decizii cu privire la protecţia mediului.
Alecu Reniţă, preşedintele mişcării ecologiste din Moldova: Prin Centrul Aarhus, de exemplu, noi dorim să oferim modele tipizate care pot fi accesate, pot fi luate de la centrul nostru şi înaintate la o instituţie de stat. Deoarece, trebuie să ne detaşăm de prejudecată că toate probleme de mediu sunt acumulate, aici, la ministerul mediului.
Ministrul mediului a menţionat că asemenea centre sunt necesare în special în sectoarele rurale, unde nu există nici un angajat responsabil de problemele mediului, iar oamenii nu stiu cum să actioneze în atare situaţii. Deocamdată, de serviciile centrului Aarhus beneficiază raionale Glodeni, Cimişlia, Tighina şi municipiul Chişinău.
Sursa: tv7.md