Copacii falnici din orașul antic Angkor
Cambogia, o țară exotică în Asia de Sud-Est, care își începe istoria din anul 612. Marele oraș Angkor din Cambogia, construit în secolul al IX-lea, a fost capitala Imperiului Khmer, care a dominat sud-estul Asiei aproape cinci secole. Orașul se intindea pe mai mult de 1000 de kilometri pătrați, fiind cel mai mare complex urban al lumii preindustriale.
Peste 100 de palate și temple au fost ascunse la umbra pădurii tropicale până la sfârșitul secolului al XIX-lea, când naturalistul francez Anne Muo le-a redescoperit pentru omenire. Iar în 1992, întreaga zona din Angkor a fost luată sub protecția UNESCO.
Ta-Prohm - un templu măiestuos, peste care au crescut rădăcinile masive a copacilor uriași. Cândva el a fost decorat cu pietre prețioase, aici juca muzica, iar in sălile sale se organizau baluri și dansuri. Când francezii au găsit templul în secolul al XIX-lea, eu au decis să nu efectueze o restaurare pe scară largă a templului. Motivul era că arborii gigantici - ficusul și arborele de mătase - au pătruns în zidurile vechi atât de tare, încât au format un tot întreg.
Este greu de redat impresiile ce provoacă astfel locuri grandioase precum complexul de temple din Cambogia, și orice călător care ajunge în această țară, ar trebui să acorde cel puțin câteva zile pentru a cerceta acest monument al patrimoniului mondial.