Copacii, nu numai verzi, dar şi amuzanţi!
Astăzi, vrem să vă relatăm despre fraţii noştri mai mari - copacii. Nici un fel de ştiinţele naturii! Numai fapte amuzante şi interesante din Grădina Botanică din Statele Unite. Şi cine ne împiedică să facem la fel!
Deci, Grădina Botanică Missouri din oraşul St. Louis, 2011, lansează un ciclu anual de proiecte TREEmendous, consacrate pădurilor şi copacilor în cadrul Anului Internaţional al copacilor, anunţat de ONU.
Centrul interactiv de recreare TREEmendous, invită vizitatorii de toate vîrstele să se scufunde în lumea magică a copacilor. Aceasta nu este doar o grădină botanică, acum aici, la fiecare pas, pot fi întîlnite lucruri amuzante, interesante şi instructive, care invită vizitatorii să participe activ la experimentele vesele.
Vizitatorii au posibilitatea de a încerca eco-arta, folosind materialele din lemn, se pot îmbrăca într-un costum de copac sau orice alt locuitor al pădurii, să testeze „IQ-ul arboreal” şi să simtă pe propria experienţă ceea ce înseamnă „a trăi sub umbra unui copac”. Aici vă puteţi încolăci cu o carte sub umbra Copacului magic, să vizionaţi pe marele ecran un film captivant din viaţa pădurilor şi chiar să scrieţi o poveste proprie despre istoria pădurii şi a copacilor în Revista vie a poveştilor arboreale.
Tot aici a fost organizat un festival forestier, la care oricine a putut să se simtă un ”Tarzan” adevărat . Cu ajutorul experţilor calificaţi la căţăratul în copaci, folosind un sistem de cabluri şi propria forţă, vizitatorii puteau urca în copaci pentru a se distra şi la altitudinea ”zborului arboreal”, să admire frumuseţea grădinii.
În luna aprilie, în grădină a funcţionat o expoziţie, prezentînd 9 case de lemn fără precedent (TREEmendous Extreme Treehouses) ale cîştigătorilor unui concurs special, pentru cea mai originală, netradiţională construcţie din lemn. Casele din lemn au fost construite de tinerii designeri cu utilizarea principiilor şi elementelor designului durabil. Toate clădirile au fost deschise pentru ca copiii să le exploreze şi să se joace în ele.
De exemplu, un adăpost al vagabonzilor (Noma Nestd). Această clădire a fost proiectată şi construită de studenţii de la Institutul de Artă din Kansas City, cu utilizarea ramurilor şi mlădiţelor căzute, care au fost interconectate şi legate în formă de cort, in jurul trunchiului unui paltin uriaş (sycomorus). Distrîndu-se aici, copiii pot intre timp să mănînce fructe sălbatice care cresc în ghiveci, pe pereţii "casei".
Alte idei de design s-au concretizat în jurul stejarului, ulmului, ginkgo şi a altor copaci. Deşi fiecare din aceste proiecte întruchipează idei de design profunde - de la conceptului unui copac strămoş pînă la o analogie a sistemul de rădăcină cu liniile de metrou, dar fiecare din aceste proiecte se adresează copilului mic, ce trăieşte în fiecare din noi.
Şi oare, vizionînd aceste case, nu aţi dori să construiţi un cort, ca în copilărie, pentru a vă refugia acolo cu copiii dvs. Amintiţi-vă cît de distractiv a fost! Găsiţi timp şi scotociţi în hambarul bunicii, construiţi pentru copiii dvs. căsuţa lor de vară proprie: lemne vechi (fără ţinte), placaje, ramuri, puteţi folosi orice. Iar, copiii fericiţi o vor amenaja cu plăcere, tîrînd acolo o grămadă de unelte din acelaşi hambar sau din bucătăria bunicii. Să nu vă fie frică să experimentaţi, descoperiţi în dvs. capacităţile de proiectare!
Vă dorim o vară veselă în mijlocului naturii!
Sursa: ecobelarus.blog.tut.by