Copacul de fier – mesteacănul lui Schmidt
Există un copac uimitor, numit mesteacănul lui Schmidt. Acesta crește în regiunea Primorie din Rusia și este de cîteva ori mai dur decît fonta. Glonțul sare de la trunchiul lui, iar lemnul poate înlocuit metalul. Totodată, el are un avantaj față de metal: nu este coroziv și nu putrezește. Dacă din asemenea lemn am putea construi o casă, atunci ea ar sta veșnic, pentru că lemnul mesteacănului lui Schmidt nu se teme nici de acizi. Totodată, lemnul acestui copac face parte din soiurile rezistente la incendii. Dar, din păcate, mesteacănul lui Schmidt se întîlnește foarte rar crește în rezervația Kedrovaia Padi și este protejat de lege.
Denumirea mesteacănului nu are nimic în comun cu legendarul locotenent Schmidt. Planta a fost numită în cinstea celui care a descoperit-o – savantul botanic rus F.B. Schmidt. Mesteacănul lui Schmidt trăiește 400 de ani. Este cel mai longeviv mesteacăn și toți mestecenii de pe planetă. Dar această plantă prețioasă nu doar datorită lemnului. Acest copac are proprietăți medicinale. Mugurii, frunzele sub formă de tinctură sau decoct se utilizează ca remediu diuretic în cazul edemelor, afecțiunilor sistemului urinar, coleretic, în cazul afecțiunilor pielii – forme acute și cronice de exeme, acnee, răni, eroziuni, mîncărimi. Infuzia din frunze se folosește ca o băutură vitaminoasă, ca remediu diuretic, în cazul răcelilor.
Pe pămînt există 120 de tipuri de mesteacăn, iar mesteacănul lui Schmidt a fost introdusă în Cartea Roșie. Copacul crește pe văi pietroase la o înălțime de 700 de metri deasupra apei. În Orientul Îndepărtat, acest tip de mesteacăn crește doar în sudul regiunii Primorie
De asemenea crește în China, Japonia și în nordul peninsulei coreene. Mai crește în pădurile din Azerbaidjan și Iranului de Nord. Lemnul ei se duce la fund în apă. În popor se numește mesteacănul de fier. Se folosește la confecționarea unor piese auto.
Sursa: madamam.ru