Copiii noii lumi a jucăriilor plastice
Noi ne-am obișnuit că jucăriile de plastic este un lucru normal. Nemaivorbind despre faptul că jucăriile, în general, nu au o influență prea bună asupra dezvoltării copilului, deoarece ele sînt și un poluant serios al ecologiei. Se produc foarte multe jucării, ele se strică des, sînt aruncate și așa apare mult gunoi pe pămînt, inclusiv, datorită jucăriilor…
Străbunicile și străbuneii noștri s-au născut într-o lume liberă de plastic. Ei au avut norocul să se plimbe pe malurile rîurilor și mărilor, pădurilor și parcurilor, fără a se împiedica de grămezile de sticle din plastic. Și iată noi sîntem copii unei lumi din plastic, aproape în totalitate. Totul ce e făcut din acest material începe să ne înconjoare de la naștere, iar apoi ne însoțesc toată viața. Dar cînd totul a mers în direcția greșită, cui datorăm această abundență de obiecte dintr-un material atît de departe de cele naturale.
Da, astăzi lumea este pur și simplu înnebunit de plastic, iar această situație a început încă în a doua jumătate a secolului XIX, cînd companiile au început să caută alternative pentru materialele scumpe, de exemplu, pentru fildeș, din care pe atunci erau confecționate de la bilele pentru biliard pînă la nasturi. Tentativele chimștilor nu s-au soldat cu succes: obiectele din substanța obținută sau erau prea fragile, sau erau ușor inflamabile. Și iată la începutul secolului XX, toate experimentele încep să dea roade – a fost obținută o substanță ieftină ce putea fi folosită în orice domeniu, din care se obțin obiecte frumoase. Dar, desigur, nici chiar după această descoperire științifică ambalajul din plastic nu a început să se tăvălească pe malul oceanului și pădurilor, invazia plasticului a început după ce fabricile au pus pe roate producția la conveier. Iar cel de-al doilea război mondial a permis acestui material din 1939 pînă în 1945 să sporească producția lui de aproape patru ori, deoarece atunci el a început să fie folosit în diferite domenii, de la fabricarea grenadelor pînă la pese pentru avioane.
După încheierea războiului, multe fabrici și-au pierdut principalul client –armata, dar atunci, fără a sta mult pe gînduri, acestea au început producția jucăriilor și altor obiecte de uzi casnic – ieftine, practice. Așa oamenii au început să cumpere mobilă, obiecte de bucătărie, alte obiecte necesare pentru viață. Drept un bun exemplu al fabricii ce s-a reorientat poate servi Fabrica de praf de pușcă din Tambov, care anterior avea statutul de întreprindere secretă, iar astăzi este cunoscut datorită jucăriilor din PVC.
Mai departe, mai mult: producătorii au înțeles că este necesar să producă jucării și obiecte de uz casnic nu chiar calitative, pentru ca cumpărătorul să fie nevoit să procure din nou. Obiectele din plastic au devenit de unică folosință, suplinind rampele de gunoi în toată lumea.
Pentru a înțelege caracterul global al problemei, nu trebuie să mergem prea departe. Noi am mai scris că în partea de nord a Oceanului Pacific deja s-au format insule întregi de plastic, iar păsările au învățat să construiască cuiburi cu ajutorul plasticului.
Mai face să spunem că totul ce e legat de această industrie este dăunător pentru planeta noastră, or, pentru a se transforma într-o frăguță păpușă din plastic, iar apoi să ajungă la gunoi, plasticul trece o mulțime de etape: începînd cu dobîndirea petrolului, din care e fabricat, procesarea lui chimică și terminînd cu toxinele, ce sînt emanate la descompunerea și arderea lui.
Gîndiți-vă doar, dacă marele geniu Lonardo da Vinci, pictînd-o pe Mona Lisa ar fi băut apă dintr-o sticlă din plastic, atunci această sticlă exista și astăzi în proporție de 99%.
Sursa: rodovid.me