Copiii-vegetarieni: mit sau realitate. Copilul vegan
Copiii și vegetarianismul sunt un subiect fierbinte. Dacă publicul aude că copilul nu mănâncă carne, pește sau alte produse de origine animală, părinții sunt imediat aruncați cu "pietre": copilul nu primește suficiente substanțe nutritive, va crește bolnav și subdezvoltat, este un experiment asupra copilului, ce drept aveți să luați decizia pentru copil ce să mănânce și ce – nu, și o mulțime de argumente asemănătoare. Câte vorbe am auzit personal timp de doi ani și jumătate de când mi s-a născut fiul, și totuși în fiecare an se găsesc tot mai mulți părinți vegetarieni care își cresc copiii în conformitate cu viziunea și filosofia sa. Mulți dintre aceștia se găsesc și în Republica Moldova, despre astfel de familii vegetariene vreau să vă povestesc.
Deci, prima poveste: Olga Koțur și fiul său de patru anișori – Artur, care sunt nu doar vegetarieni ci și vegani, adică oameni care refuză nu doar la carne și pește, dar și la ouă, lapte și toate produse de origine animală, cu excepția produselor de apicultură.
Olga, de cât timp tu și copilul tău țineți dieta vegetariană și de ce?
Sunt vegană timp de aproape 18 ani. Copilul meu este vegan din născare. Motivul meu principal pentru a duce un asemenea mod de viață este atitudinea grijulie față de organismul său. Eu cred că există o legătură directă dintre starea corpului și a spiritului. Al doilea motiv este ahimsa, adică non-violența.
Ce produse nu folosiți, și care, dimpotrivă, sunt binevenite pe masa voastră?
Noi nu mâncăm orice produse de origine animală, încercăm de a minimiza folosirea acestor produse în casă și uz casnic, mă refer la piele, blană, pene și așa mai departe. Baza dietei vegane sunt legumele, fructele, nucii, cerealele, leguminoasele.
Cu ce înlocuiți proteinele de origine animală?
Virală a devenit întrebarea despre proteine într-o dietă vegetariană (vegană). Însă nu există nici un fel de problemă. Proteinele se găsesc în cereale, nuci, fasole, linte și alte leguminoase; de asemenea consumăm humus și tofu care sunt foarte bogate în proteine. De fapt, o problemă mult mai gravă pentru vegani este deficitul vitaminei B12, la care mulți vegani și crudivori începători nu acordă nici o atenție.
Și de unde până la urmă putem lua vitamina B12?
Vitamina B12, în ciuda tuturor discuțiilor cu privire la pericolele substanțelor sintetice, eu o cumpăr. Există mai mulți producători decenți de vitamine pentru adulți și copii vegani, cum ar fi, de exemplu, «Deva». Le comand on-line.
Cum veganismul afectează starea de sănătate a copilului?
După opinia mea subiectivă copilul se dezvoltă cu înaintare: s-a învățat foarte devreme să vorbească, este foarte activ și inteligent, are o cantitate nebună de energie. Vorbind obiectiv, pot spune că testele medicale întotdeauna i-au fost excelente, nivelul de hemoglobină era bun, greutatea și înălțimea - după normă. Până la trei ani ne duceam la medic doar pentru inspecții periodice. Cu toate acestea, când a început să contacteze cu alți copii de la grădiniță, la fel i-au apărut SARI și alte boli ale copilăriei.
Apropo, cum vă asigurați ca în grădiniță copilul să nu fie hrănit cu produse de origine animală?
Am convenit cu conducerea grădiniței despre faptul că copilul meu mănâncă produsele pe care îi pregătesc în fiecare zi și aduc cu sine. Deși îmi vine mai greu - sunt mai calmă.
Fiul vă cere produse "interzise" și cum îi explicați că nu le poate mânca?
În ceea ce privește așa-numite produse ”interzise” am o astfel de abordare. Eu nu cred că noi îndepărtam copilul de societate, alăturându-l de modul său de viață. Știu foarte bine că, de fapt, noi toți suntem foarte diferiți, nimeni nu se aseamănă și nici nu e nevoie. Cea mai principală condiție e să respecți opinia și viziunea altuia. Eu explic copilului că fiecare are propriile sale caracteristic și nevoi speciale, la fel și cu mâncarea. El înțelege că există produse care sunt bune pentru el, și că există produse care nu sunt bune pentru el. Atunci când vede un aliment necunoscut, mă întreabă dacă se poate să-l mănânce. La vârsta lui, acest mecanism funcționează. Când va crește, o să-i explic de unde provin anumite produsele alimentare, oferindu-i posibilitatea de a face o alegere conștientă.