ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Copiii-vegetarieni: mit sau realitate. Istoria a patra: fiica unei specialiste în domeniu.




 

Oksana Lakoia este unul dintre puțini consilieri certificați în lactație și alăptare în Republica Moldova. Deja de cinci ani ea ajută femeile să-și regleze alăptarea și să rezolve diverse probleme legate de aceasta. Cu toate acestea, puțini oameni știu că Oksana este vegetariană și fiica ei de șapte anișori - Margareta – de asemenea. 

оксана лакоя консультант по гв молдова кишинёвOxana, cum ați ajuns să fiți vegetariană?

Nu mănânc carne din 2006. Am vrut să renunț la ea și mai devreme, însă nu puteam să mă hotărăsc. Și apoi prin coincidență (după o otrăvire ce s-a transformat în pancreatită), am fost forțată să stau pe o dietă lungă și ținută rigid, care a exclus orice alimente grele, inclusiv carnea. În același timp am rămas însărcinată, s-a început toxemia: mi se făcea greață chiar de la miros de carne. Astfel alimentația mea treptat s-a schimbat în cea vegetariană. De câteva ori am încercat să mănânc carne - nu-mi plăcea de fel, deși, cândva, iubeam mult gustul său.

Apoi a fost un an de alimentație vegană - am exclus din meniu toate produsele lactate. Acum mâncăm de toate, în afară de carne, pește, ouă în formă curată; dar încercăm să aderăm la tipul de alimentare cu crudități, mai ales în timpul verii, când sunt atât de multe fructe și legume. Ce se poate mânca crud, mâncăm crud. Seara, dacă putem mânca o banană sau un alt fruct, îi dăm preferință lui, în loc de terci fiert.

De ce ați decis să vă creșteți fiica fără carne? Căci părinții Dvs. în copilărie v-au hrănit cu ea.

Când a venit timpul să-i introduc fiicei alimentele solide, am început să studiez articolele străine despre vegetarianism, pentru a decide care dietă este cea mai acceptabilă pentru un copil. Am studiat, de asemenea, ce efect are dieta vegetariană asupra femeilor însărcinate și acelora care alăptează. Singura informație de precauție pe care am găsit-o era că veganii (vegetarienii care nu consumă produse lactate), trebuie să bage în seamă vitamina B12. Pentru acei vegetarieni care consumă lactate, nu pare a fi nici o problemă cu ea.

Așa că nu am văzut nimic deosebit în faptul că fiica mea nu va mânca carne. Cu atât mai mult, am alăptat-o pentru un timp destul de lung (3 ani și 8 luni), și ca un consultant în alăptare pot spune că chiar dacă copilul nu primește suficiente substanțe nutritive din alimente (proteine, material de construcție pentru celule), el le poate lua din laptele mamei. Margareta câștiga foarte bine în greutate, toți ceilalți indicatori au fost, de asemenea, normale.

вегетарианство кормление грудью беременность

 

Cum soțul și rudele au reacționat la ideea Dvs. referitor la alimentarea copilului?

Soțul m-a susținut, iar rudele nu m-au înțeles. Cu toate acestea, am avut cu ce să compar starea de sănătate a fiicei. Margareta mergea la grădiniță și, spre deosebire de alți copii, practic nu avea absențe din cauza bolilor. De obicei, părinții se plâng că îndată ce copilul merge la grădiniță, începe să se îmbolnăvească. La noi așa ceva nu s-a întâmplat. Toți anii aceștia Margareta nu a suferit de nici o boală serioasă (cu excepția varicelei, care a decurs într-o formă ușoară). Da, copilul meu din când în când are muci, tuse, dar acestea trec repede, chiar și fără un tratament medical (în astfel de cazuri, ne tratăm cu ceaiuri de plante sau suplimente pe bază de plante compactate, frecare și aromoterapie). Aproape că nu frecventăm medicul. Deci, în ceea ce privește sănătatea, văd doar efecte pozitive de la vegetarianism.

Însă trebuie să menționez că fiica mea, în general, e călită: eu n-am învelit-o tare, n-am îmbrăcat-o cald nici la o vârstă mai mică, nici acum. Avem chiar și o poză unde Margareta în curte se stropește cu apă rece. A fost la începutul lunii septembrie, și a fost destul de cald - 20 de grade sau chiar mai mult.

как сказывается вегетарианство на здоровье ребёнка

 

Învățătorii o laudă: spun că fiica mea are o memorie bună. Deși există o opinie publică că dieta vegetariană contribuie la degradarea memoriei și, dacă mama în timpul sarcinii a fost vegetariană, copilul se poate naște cu demență. Margareta depune un efort mare mental și fizic, dar se descurcă bine cu toate. Este o fată activă, vioaie și rezistentă.

Fiica Dvs. a gustat vreodată carnea?

Da. Uneori, încă în copilărie, când mergeam în ospeție, ea apuca bucăți de salam sau alte produse din carne de pe masă. Eu nu le luam de la ea, urmăream ce va face. Fiica le mesteca și le scuipa, dar niciodată nu le-a înghițit. La fel a fost și în grădiniță. M-am înțeles cu conducerea grădiniței că Margareta nu va mânca carne (și sunt foarte recunoscătoare șefei și educatoarilor care au avut o atârnare normală față de hotărârea noastră), și deoarece supa de obicei se prepara cu carne, fiicei i se turna felul întâi ca și restului copiilor. Chiar dacă cineva îi turna supă de pui, fata scotea din farfurie chiar și cele mai mici bucăți de carne și le punea deoparte. De câteva ori în grădiniță i-au dat și un pilaf cu carne tocată (din milă că copilul nu mănâncă suficientă carne). Păi Margareta se așeza și cu grijă separa orezul de umplutură – nu vroia s-o mănânce și gata.

Ați înlocuit carnea și peștele cu ceva special? Ați luat vitamine sintetice?

În anumite situații, atunci când nu există posibilitate de a se alimenta în mod normal, în timpul bolilor, efortului fizic deosebit, turneelor, antrenamentelor suplimentare sau retrăirilor puternice din cauza concursurilor, vitaminele pot fi necesare. Acest lucru pot să spun și ca un consultant în alăptare. În aceste cazuri îi dau fiicei suplimente naturale. În viața obișnuită acest lucru nu este necesar. De exemplu, Margo foarte bine mănâncă verdețuri: legături de mărar, tulpini de țelină, morcov crud, iar aceste sunt o sursă foarte bogată de vitamine!

ребёнок вегетарианец танцы физическая нагрузка

 

Știți careva sursă medicală oficială sau de autoritate cu o atitudine pozitivă față de vegetarianismul copiilor?

Când am frecventat cursurile de consilier în alăptare, prelegerile ne-au citit diverși medici, inclusiv pediatri. La întrebările mele despre vegetarianismul la copii, ei răspundeau că da, copilul poate crește fără carne, dar aceste sunt cazuri particulare, adică nu declarau pe deschis că copilul poate fi la fel de sănătos și cu carne, și fără ea. Am fost plăcut surprinsă și încântată de abordarea doctorului Komarovsky față de vegetarianismul la copii. În emisiunile sale cu privire la acest subiect, el a susținut că dieta vegetariană este o filozofie a familiei. Dacă părinții nu mănâncă carne din convingere, cum o pot pregăti copilului? E ca și cum să mărturisești o religie, și să atașezi copilul la una alta, să mergi la o biserică, și să duci copilul la alta.

Un alt specialist ce și-a exprimat sprijinul pentru vegetarianismul la copiii – este consilierul în alăptare Teresa Yaroshevich, ce predă cursuri și prelegeri în întreaga lume.

De asemenea doresc să menționez și pe amicul meu, care m-a inspirat să devin vegetariană. El are diplomă în medicină, este un pediatru, însă în domeniu nu a activat mult – a plecat din cauza incompatibilității a opiniilor și metodelor sale cu cele ale medicinii oficiale. Acest om a devenit vegetarian și explica și altora că alimentarea poate susține și dezvolta trupul nostru, precum și de al distruge, iar consumul de carne are dezavantajele sale, de care mulți măcar nici nu-și dau seama.
 

Sursa: mamamoldova.com

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 25 noiembrie 2014 16:23
Vizualizări: 1732

Citiţi de asemenea

Complexul megalitic misterios este situat la 700 de metri la nord de satul Anastasievka. Este un tumul cu o înălțime de ...
73
Rețetă simplă și eficientă pentru însănătoșire. Nu creează dependență și curăță eficient mucoasa plămânilor.Beneficiul...
139
Valea râului Hunza (la granița dintre India și Pakistan) este numită "oaza tinereții". Durata de viață a locuitorilor ac...
124
Îmi place foarte mult să încălzesc sauna! Intru în camera cu aburi, stau pe verandă, beau ceai. Dacă merg la saună, rămâ...
165