Cosmonauții ruși întorși de la SSI ne îndeamnă să protejăm Terra
Cosmonauţii ruşi care s-au întors după o expediţie la SSI ce a durat o jumătate de an, Aleksandr Skvorţov şi Oleg Artemiev, au spus că în timpul zborului au văzut fum şi incendii în Ucraina și cu atenție au urmărit evenimentele politice de pe Pământ.
”Acolo nu am făcut politică. Împreună cu colegii noștri am înțeleges că, probabil, singurul punct de contact, singurul proiect unde putem coopera, în special cu Statele Unite, este Stația Spațială Internațională. Indeferent de situația politică, SSI oricum va rămâne.” - a spus Artemiev, răspunzând la întrebările jurnaliștilor, dacă evenimentele politice de pe Pământ au influențat activitatea echipajului internațional pe SSI.
Potrivit astronautului, ”acolo, sus, nu există frontiere”. ”Trăim pe o singură planetă, nu mai avem una altă, trebuie s-o protejăm. Este cea mai mare prostie - să ne distrugem unii pe alții și natura cu propriile mâini. Poate că sarcina Stației Spațiale Internaționale e de a educa oamenii, de a-i face conștienți de faptul că Pământul este unul pentru toți”, a spus Artemiev.
Colegul său Skvorţov, care are rude în Ucraina, a declarat că în zbor cu multă atenție a urmărit evenimentele din Ucraina. ”Desigur, cu îngrijorare ne uitam la ceea ce se întâmplă, mai ales că de acolo se putea vedea fumul și incendiile,” , a spus astronautul. ”După întoarcerea din spațiu îți dai seama că cel mai rău lucru pe care-l pot face oamenii este de a dăuna cu politica sa agresivă Pământului, lumii în care trăim. În faţa omenirii stau sarcini mult mai importante, decât elucidarea relaţiilor dintre naţiuni, trebuie să salvăm planeta noastră. Să tindem spre creație, acolo unde e creație, există o continuare a vieții, acolo unde nu e creație - nimic bun nu vom găsi”, a spus el.
Șef-adjunct al Centrului de pregătire a cosmonauților, Valeriu Corzun, care a avut mai multe zboruri în spațiu, a menționat că echipajele spațiale internaționale arată tuturor de pe Pământ, cum trebuie de a trăi și lucra împreună. ”Pentru că ei sunt în mod constant expuși la risc. Acțiunile fiecărui membru al echipajului afectează siguranța echipei. La fel și pe Pământ - acțiunile fiecărei națiuni, fiecării țări afectează securitatea planetei întregi”, a declarat Corzun.