Cottage-ul care produce energie cu 30% mai mult decât consumă (+Foto)
În acest an, în cadrul unui tur arhitectural AIA Homes Tour prin San Francisco, David Baker a prezentat proiectul său Shotwell Residence. Această casă neobișnuită a fost numită "zero-cottage" pentru independența de la rețeaua electrică, datorită noilor completări clădirea generează cu 30% mai multă energie decât consumă.
Din 60 de metri pătrați de suprafața de locuit 36 de metri pătrați sunt ocupați de un atelier. Acest lucru a fost realizat prin optimizarea atenta a spațiului. Pe un acoperiș îngust au fost montate panourile solare de 3 kilowați, fabricate de Henry DeFauw , care servesc de asemenea ca un șopron pentru scările exterioare fabricate din metal.
Cottage-ul Shotwell Residence are o certificare platină LEED for Homes și este prima casă din San Francisco care a fost certificată ca o casă pasivă (Passive House) . De asemenea, după primul an de monitorizare proiectului poate primi certificatul Net-Zero Energy de la Living Building Challenge.
Deoarece clădirea face parte din propria casă a arhitectului, Baker și-a permis să experimenteze. Placajul exterior al casei este făcut din resturi de metal, plăcile și clemele de fixare au fost create în studioul arhitectului. Datorită acestui sistem, panourile frontale de oglindă pot fi mutate în alte locații, în funcție de schimbările sezoniere în unghiul iluminatului natural.
Pereții casei sunt unuiți cu ajutorul structurilor rigide în formă de membrană, cu izolație continuă din spumă și ferestre cu geamuri triple. Un astfel de sistem permite a captura căldura generată de utilizarea zilnică a camerelor(oameni, echipamente, computere)pentru a preîncălzi aerul curat care vine din stradă. În plus, învelișul exterior rigid al clădirii reduce colectarea de căldură în zilele calde. Această casă, având un sistem de recuperare a căldurii cu o eficiență de 92% și un schimb de aer pe oră de 0,5 nu are nevoie de un sistem de încălzire tradițional.
Casa dispune de mai multe camere mari și o ușă care duce în stradă. Podeaua din atelier este făcută din scândurile vechi, sigilate cu ulei de in. Tencuiala pereților este naturală și nu necesită o îngrijire specială și de asemenea contribuie la o încălzire și răcire pasivă.
Tot iluminatul este natural sau cu LED-uri, cu o luminozitate reglabilă. Pătrunderea luminii este reglată cu fereastra de pe acoperiș și oferă o ventilație controlată datorită efectului de horn . Acoperișul este decorat cu plante rezistente la secetă, care au fost plantate în anvelope vechi.