Cultivarea dovleacului într-un sistem de permacultură (+video)
Permacultura este o modalitate de proiectare a sistemelor agricole perene, bazata pe imitarea relatiilor ce exista in ecosistemele naturale. Majoritatea populatiilor vechi au practicat anumite forme de permacultura inainte de popularea continentului Europa.
Notiunea de permacultura inseamna cultura (agricola) permanenta. Un sistem de agricultura permanenta este cultivarea dovleacului alaturi de porumb si fasole. In epoca pre-columbiana, cu cateva mii de ani in urma, indienii au infiintat cultura mixta de porumb, dovleac si fasole. Dovleacul cu frunzele sale mari umbreste sol de razele dogoritoare ale soarelui si incetineste cresterea buruienilor. Porumbul prin frunzisul sau protejeaza dovleacul de supraincalzire, iar fasolea ajuta, aceasta comunitate de trei plante, imbogatind solul cu azot.
Dovleacul trebuie invecinat in gradina (in afara de porumb si fasole) cu hrisca, ridichile, condurasii si busuiocul. Condurasii resping gandacii de dovleci, ridichile alunga si ele diversi gandaci daunatori, iar hrisca atrage insectele benefice.
Pe de alta parte, e bine de retinut ca “dusmanul” din gradina al dovleacului este cartoful si nu trebuie sa-l avem in apropiere.
Sursa: agriculturae.ro