Cultivarea fructelor de phisalys în grădină
Phizalys este o cultură din familia solanaceelor. Se deosebește prin rezistența la boli și o roadă bogată. Aceste fructe pot fi cultivate prin răsad, dar pot fi semănate direct în sol. Acestea pot da roadă și pe pervaz. Fructele sînt bune pentru transportare, se păstrează mult timp. Mulți subestimează phizalysul, deoarece nu le pot întrebuința în bucătărie. Din ele pot fi pregătite un șir de bucate. Ele pot fi prăjite sau poate fi pregătit ghiveci, ca din vinete, însă fără adăugarea roșiilor, pentru că ele sînt suficient de acre.
Acestea pot fi adăugate în ragu, ghiveci, sosuri. Însă aceste fructe sînt deosebit de gustoase conservate. Ele pot fi murate ca roșiile sau mai degrabă, ca castraveții – cu mărar, usturoi și ardei. Phisalysul capătă un gust deosebit dacă adăugăm mai mult hrean.
Phisalysul este folosit ca plantă medicinală, deoarece conțin o mulțime de substanțe hrănitoare. În țările din America Centrală și Latină se consumă atît fructele, cît și frunzele. Pentru tratament se folosesc fructele proaspete, decoctul, sucul și tinctura din fructe uscate. Phisalysul are proprietăți coagulante, diuretice, coleretice, analgezice și bactericide. Fructele sînt folosite pentru sporirea imunității, normalității nivelului de colesterol. Phisalysul este administrat în caz de reumatism, hipertonie, colecistită, inflamațiile sistemului urogenital, precum și maladiile gastrointestinale.
Sursa: happyseeds.ru
Sursa: happygarden.com.ua