Cultivarea viței de vie: cerințe pentru condițiile de sol
Rădăcinile viței de vie sunt capabile să pătrundă în sol la o adâncime de 6 metri, deși cea mai mare parte a lor se află la o adâncime de 30-80 cm. Prin urmare, asupra creșterii și dezvoltării sale au o influență nu numai orizonturile superioare ale solului, dar și roca-mama. Cerințele viței de vie permit de a o cultiva pe soluri, care deseori nu se potrivesc altor culturi. Astfel, există cazuri de cultivare cu succes a strugurilor pe pantele abrupte cu soluri erodate (spălate), soluri nisipo-lutoase, soluri nisipoase de-a lungul râurilor, și chiar pe nisipurile litorale (de exemplu, poama se cultivă pe o fâșie îngustă de nisip între limanul Nistrului și Marea Neagră, în raionul Belgorod-Dnestrovsk, regiunea Odesa; pe Peninsula Absheron în Azerbaidjan și în alte locuri). La fel sunt cunoscute microzone cu soluri stâncoase (grosiere) în regiunea Moldovei, în regiunile muntoase din Crimeea, Elveția și Germania, unde, apropo, se cultivează majoritatea strugurilor de înaltă calitate!
Cu toate acestea, strugurii nu sunt indiferenți față de condițiile de sol, iar unele soiuri pentru a da o roadă de înaltă calitate au niște "preferințe" caracteristice. Deci Chaush, Sereksiya, Moldova, Doina, Senso preferă soluri argiloase-nisipoase și nisipoase, iar Feteasca, Sylvaner, Aligote, Muscat alb, Cabernet Sauvignon, Gamay, dimpotrivă – preferă soluri nisipo-argiloase și cernoziomuri argiloase. Riesling, Pinot grup, Folle Blanche și careva altele se simt bine pe soluri calcaroase cu humus sau soluri de culoare brun închis, cu un conținut ridicat de calcar. La majoritatea soiurilor de poamă recoltele cele mai bune se obțin pe soluri ușoare, bine încălzite și drenate profund, bogate în substanțe nutritive.
Desigur, influența solului asupra calității producției depinde mult și de alți factori climatici (temperatură, umiditate, și altele.) Deci, pentru a alege cu precizie soiurile cele mai potrivite pentru terenul Dvs., ar trebui să vă consultați cu un specialist bun.