ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cultura fizică împotriva vârstei



Cultura fizică împotriva vârstei

 


Pentru inimă, articulatii şi memorie

În ceea ce priveşte boli de inimă, savanţii au descoperit că aşa-numitul sindromul metabolic (complex de riscuri, cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat, glicemia mare si obezitatea) la persoanele, care încep activitatea fizică la o vârstă înaintată, este de două ori mai mai mic, decât la omologii lor pasivi. Un factor constant de vârstă  înaintată, cum ar fi slabiciunea, se datorează faptului că cu vârstă muşchii se reduc semnificativ în mărime, şi se duce şi forţa.

În general, este acceptat faptul că, pentru persoanele în vârstă exerciţiu pentru a întări musculatura este inutil. Însă acest lucru nu este adevărat: recent a fost demonstrat că astfel de exerciţii pot fi foarte eficiente şi în vârsta înaintată, şi, prin urmare, dacă se poate spune astfel, amâna instalarea bătrâneţii.

Există o părere că exerciţii fizice sunt contraindicate persoanelor în vârstă cu artrită. Dar studiul, efectuat timp de doi ani de către oamenii de ştiinţă americani, a descoperit că activitatea fizică regulată, din contra, poate ajuta persoanelor vârstnice, care suferă de artrită, la menţinerea mobilităţii articulaţiilor. Cercetătorii susţin că persoanelor în vârstă cu diagnognoza “artrită” sunt necesare exerciţii de  20 de minute de trei ori pe săptămână.

În cele din urmă, activitatea fizică ajută oamenilor în vârstă la recuperarea memoriei – ca urmare a exerciţiilor, făcute timp de jumătate de oră, de trei ori pe săptămână, unele zone ale creierului încep  să funcţioneze mult mai bine. În plus, se sugerează că, exerciţiile fizice regulate pot opri chiar şi dezvoltarea bolii Alzheimer. Iar faptul că, cultura fizică imbunătăţeşte somnul persoanelor în vârstă şi contribuie la tratamentul astfel de boli, cum ar fi depresia şi nevroza,  a fost dovedit cu mult timp înainte.

De la sală de gimnastică până la dansuri

Greşesc persoanele, care cred că oamenilor în vârstă nu sunt de  ajuns activităţile fizice, pe care le fac în timpul lucrului, de exemplu, în grădină. Astfel de muncă nu este întotdeauna utilă – în ea domină mişcări monotone, repetate, supraîncărcarea muschilor de o singură  grupă. Altceva  sunt  exerciţii fizice, alese în mod corespunzător . Adevărat este că, înainte de a începe activitatea fizică, este de dorit ca persoanele în vârstă să se consulte cu medicul lor.

În orice caz, din lista exerciţilor ar trebui să fie excluse cele, care necesită mişcări rapide, aplecări bruşte ale capului şi corpului (dacă există modificări sclerotice, care în vasele de sânge pot provoca ameţeli, pierderea echilibrului, căderi şi leziuni). Ar trebui să fie evitate şi exerciţii, care implică deţinerea respiraţiei (acestea  provoacă creşterea  tensiunii în vasele cerebrale, inhibă fluxul sanguin către inimă). Cu precauţie trebuie să fie tratată şi alergarea cu paşi mărunţi - aceasta este o sarcină gravă asupra coloanei vertebrale şi a articulaţiilor la picioare.

Însă, mersul pe jos, din contra, este foarte util (se recomandă să începeţi cu o distanţă mică, 2 km). Un mod minunat de a exercita cultură fizică în vârstă sunt dansuri şi anume cele, în care lipsesc rondouri bruşte şi pa de dansuri complexe. Iar cel mai simplu şi mai universal mod pentru a vă menţine în formă sunt exerciţii de dimineaţă. Numai este important ca acestea să fie făcute în mod regulat şi să transformă treptat stilul tău de viaţă pasiv în activ: este  imposibil să staţi un an fără mişcare, ca, apoi, de exemplu, în vară să compensaţi această situaţie cu  sport. Astfel de experimente pot fi sumbre - nu degeaba  în medicină există termenul de "infarct de vacanţă."

După exerciţii fizice ar trebui să apară senzatia plăcută de oboseală, buna dispozitie. Cu toate acestea, nu puteţi avea încredere întotdeauna în  sentimentele voastre - în sala de sport şi după antrenament controlaţi pulsul, daca acesta este prea frecvent,  reduceţi sarcina.

Complexul de exerciţii de dimineaţă pentru persoanele vârstnice ar trebui să includă  6-10 exerciţii, fiecare dintre care se repetă de aproximativ 5 ori (între exerciţii - o pauză de 5-10 secunde). Selectaţi pe cele, care vă plac, şi treceţi la exerciţii de inviorare.

Apropo

Persoanele în vârstă au o nevoie mai mare de vitamine - organismul le asimilează mai rău. Oamenii de ştiintă au descoperit ca tulburări de memorie în vârstă înaintate  nu sunt neapărat cauzate de schimbări sclerotice. Alt motiv este lipsa de vitamina B1. Şi astfel de detaliu neplăcut, cum ar fi riduri în formă de evantai pe buza superioară, care apar la lipsa de vitamina B2. Lipsa de vitamina B3 poate provoca simptome similare cu neurastenie. Cu lipsa de vitamina B6 se dezvoltă rapid ateroscleroza. Vitamina B12 reduce nivelul colesterolului din sânge, şi cu vârstă tot mai eficient (de exemplu, în 60 de ani, această vitamină nu ajută, ca în 70). Petele pigmentate pe piele nu vor apărea în cazul în care  organismul are vitamina E în cantităţi suficiente.

Meniu pentru persoanele în vârstă


Unii oameni în vârstă încearcă să includă în dieta lor cât mai mult ulei vegetal - pentru prevenirea şi tratamentul aterosclerozei. Uleiurile vegetale conţin acizi graşi polinesăturaţi, care contribuie la eliminarea colesterolului din organism. Cu toate acestea,  în cantităţi excesive, acizi graşi polinesăturaţi activează procesul de îmbătrânire. În dieta de o zi a persoanei în vârstă nu ar trebui să fie mai mult de 25-30 g de ulei vegetal. Totodată, preferinţa ar trebui să fie acordată uleiului nerafinat, deoarece acesta conţine conexiunea anticholesterol  importantă - lecitina.

În meniul zilnic al persoanelor în vârstă trebuie să fie ceapa si usturoi. Aceştia conţin ingrediente cu acţiune anticholesterol puternică, precum şi substanţe, care inhibă creşterea tumorilor. Proprietatea din urmă este inerentă carotenoizilor – substanţelor, care se găsesc în legumele galbene, cum ar fi morcovii. Pentru prevenirea cancerului, de asemenea, este recomandată consumarea zilnică de varză, fasole şi boabe, dovlecei, ardei galben, fructe citrice, prune şi stafide.

În general, la elaborarea dietei,  persoanele în vârstă trebuie să respecte următoarele reguli:

 1. Carnea şi peşte trebuie să fie evitate,  însă daca le gătiti, atunci este mai bine să le fierbeţi  şi să le măncaţi cu o garnitură de legume.

 2. Primele feluri de mâncare , în baza supei de carne şi de peşte, preparaţi nu mai mult de 2-3 ori pe săptămână, în altele zile trebuie să consumaţi supe vegetariene

 3. Dacă este posibil, includeţi un meniu  fructe de mare, acestea au o acţiune antisclerotică.

 4. Excludeţi din regimul alimentar grăsimi animaliere şi alimente, care conţin grăsimi săturate, unt de vacă  (nu mai mult de 30 de grame pe zi).

 5. Restricţionaţi sarea la 0,5-1 linguriţă pe zi, zahăr - la 4 lingurite. (Mai bine înlocuiţi-l cu mierea, dar şi aceasta nu poate fi mai mult de 60 g), excludeţi din meniul torturi, prăjituri, dulciuri.

 6.Mâncaţi  pâinea de tărâţe sau de secară - mai puţin de 200 de grame pe zi.

 7. Preparaţi mai des feluri de mâncare din cereal.

 8. Mănâncaţi 4-5 ori pe zi şi  câte puţin, luaţi cina, cel puţin, cu 2 ore înainte de culcare.

 

 

Sursă

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 17 septembrie 2010 12:52
Vizualizări: 8463

Citiţi de asemenea

La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
203
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
319
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
430
Pentru toți amatorii de muzică bună! Pe 15 noiembrie, la Arena Chișinău, la ora 18:30, va avea loc mult-așteptatul conce...
289