ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cum a fost evitat dezastrul ecologic din Strășeni?

Pe parcursul ultimilor doi ani, la Strășeni s-a produs, fără exagerare, un dezastru ecologic real: apele reziduale ale orașului cu o populație de 20 de mii de locuitori erau deversate în mediul înconjurător, practic, în rîul Bîc și, respectiv, în lacul de acumulare Ghidighici.

În timpul zilelor caniculare de vară, mulți locuitori ai or. Strășeni și persoanele care se odihneau pe malul lacului simțeau mirosul urît și pătrunzător, care se răspîndea la cîțiva kilometri în jur. Jurnaliștii NOI.md au scris despre acest fapt anterior.

Scurgerea apelor reziduale fără purificare în râu cauza daune grave mediului ambiant, în special, rîului Bîc și lacului de acumulare Ghidighici.

În situația creată, președintele Companiei «DAAC Hermes» s-a întîlnit cu primarul orașului Strășeni. Vasili Chirtoca a venit cu această inițiativă frumoasă nu numai pentru că a absolvit școala în Strășeni, dar și pentru că societatea «DAAC Hermes» are o poziție activă în problemele legate de puritatea aerului și a apei, realizînd în țara noastră mai multe proiecte în domeniul mediului ambiant de menționat în acest context lansarea site-ului www.ecology.md etc. În rezultatul acestei întrevederi a fost elaborat planul de lucru comun al Companiei «DAAC Hermes» cu Primăria Strășeni de reabilitare a sistemului de pompare ale canalizării de scurgere a apelor menajere şi pluviale în instalațiile de epurare municipale ale Chișinăului.

În special, compania «DAAC Hermes» și-a asumat obligația de a procura și de a monta la Stația de canalizare și pompare a unei pompe pentru fracțiunile mari de ape reziduale. Costul total al pompei și al lucrărilor de instalare a acesteia au constituit circa 200.000 de lei. Aceste informații le-au fost oferite jurnaliștilor Noi.md de către Pavel Nosulețchi, directorul general al «Pielart Service» - companie de inginerie, care face parte din holding.

„Compania Apă-Canal Strășeni a reușit să restabilească conducta de apă cu propriile forțe. Noi ne-am angajat să le punem la dispoziție pompa pentru utilizare, lucru care a și fost făcut, chiar înainte de Sărbătorile de Paști. Noi le-am transmis spre utilizare pompa în cauză, am instalat-o, am dat-o în exploatare, de atunci pompa funcționează deja timp de o lună și judecînd după toți indicii, a îndreptățit așteptările Apă-Canal. Sperăm că acest lucru va reduce semnificativ riscul contaminării în continuare a lacului de acumulare Ghidighici și va servi cauzei protecției mediului ambiant“, a menționat Pavel Nosulețchi.

Jurnaliștii au fost prezenți la ceremonia de semnare a Actului de primire a echipamentului la darea în exploatare.

Valentina Casian, primarul orașului Strășeni a apreciat înalt cadoul atît de generos. Ea și-a exprimat profunda recunoștință, povestindu-le reporterilor Noi.md, cît de valoroasă este orice contribuție în sprijinul Stației de canalizare și a conductelor pentru transportul apei. Ea a vorbit și despre faptul că, în viitorul apropiat, la Strășeni este planificată elaborarea unui proiect de construcție a propriei Stații de epurare a apelor uzate, în scopul de a preveni poluarea mediului și de a îmbunătăți calitatea vieții orășenilor.

«Astăzi a fost semnat Actul de primire a utilajului, este vorba de o pompă pentru pomparea apelor reziduale, instalată la Stația de pompare a apelor reziduale din localitatea noastră. Din păcate aceasta este una din cele mai mari probleme nu numai în mun. Strășeni, dar și în întreaga regiune de centru a Republicii Moldova. Această problemă nu poate fi soluționată de autoritățile locale, deoarece nu dispunem de resurse financiare. În acest context, este salutabil orice suport financiar, importantă este contribuția la unele din cele mai mari probleme ale mediului din localitatea noastră. Pompa este instalată, funcționează și în scurt timp este planificată, de asemenea, construcția Stației de epurare pentru întregul sistem de canalizare al municipiului. Sperăm ca în viitorul apropiat să se rezolve», a declarat Valentina Casian.

Cum a fost evitat dezastrul ecologic din Strășeni?

 

Sursa: noi.md

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 27 mai 2017 16:24
Vizualizări: 1453

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
171
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
143
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
130
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
329