ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cum altfel ne afectează creierul mâncarea nesănătoasă

Toţi ştim că mâncarea nesănătoasă (junk-food) afectează talia, însă ultimele cercetări arată că aceasta afectează şi memoria, potrivit unui studiu publicat în revista ”Brain, Behaviour and Immunity”.

Cercetătorii australieni au descoperit că, inclusiv pe termen scurt, o alimentaţie nesănătoasă are efecte negative asupra capacităţilor cognitive. Studiul sugerează că obezitatea poate produce modificări rapide la nivelul creierului, relatează mediafax.ro.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea New South Wales au demonstrat în premieră că şoareci de laborator au avut probleme de memorie după ce au fost hrăniţi, timp de o săptămână, cu alimente bogate în grăsimi şi zaharuri.

Este de remarcat faptul că rezultate similare au fost înregistrate şi în cazul animalelor hrănite sănătos, dar care au băut apă îndulcită cu zahăr. Animalele au întâmpinat dificultăţi în recunoaşterea unor locuri familiare, după ce au primit o alimentaţie nesănătoasă şi au manifestat o capacitate redusă în observarea schimbării poziţiei diferitelor obiecte.

Şoarecii au prezentat o inflamaţie într-o zonă a creierului asociată cu memoria spaţială. “Ştiam că obezitatea provoacă inflamaţii la nivel corporal, dar nu am realizat, până acum, că provoacă schimbări şi la nivel cerebral”, a declarat profesoara Margaret Morris, de la Universitatea New South Wales, coautoare a studiului.

“Surprinzătoare, la acest studiu, este viteza cu care se produc deteriorările la nivel cognitiv. Datele preliminare arată că efectele nu au dispărut după reveniea la o alimentaţie sănătoasă, ceea ce este foarte îngrijorător”, a adăugat ea.

Capacitatea animalelor de a recunoaşte obiectele nu a fost afectată, indiferent dacă acestea au fost hrănite cu mâncare sănătoasă, mâncare sănătoasă la care a fost adăugată apă cu zahăr sau alimentaţie care a presupus un nivel ridicat de grăsimi şi zahăr.

Schimbările la nivelul memoriei animalelor au apărut înainte ca efectul alimentaţie nesănătoase să se manifeste prin creşterea în greutate.

Cercetările actuale se concentrează pe stoparea inflamaţiilor la nivel cerebral constatate la animalele care au primit alimentaţie nesănătoasă.

“Credem că rezultatele acestor descoperiri ar putea fi importante pentru oameni. Nutriţia este importantă la orice vârstă şi devine mult mai importantă pe măsură ce îmbătrânim, de aceea trebuie să prevenim declinul cognitiv. O persoană în vârstă prezintă risc mai mare de a avea probleme, în cazul unei alimentaţii nesănătoase”, susţine profesoara Margaret Morris.

Studiul continuă o serie de cercetări cu implicaţii în înţelegerea obezităţii. “Alimentele care conţin multe calorii pot impiedica funcţionarea hipotalamusului, astfel încât atunci când sunt mâncate în cantităţi mari, pot afecta memoria şi duce cauza creşterea în greutate”, a mai spus Morris.

 

Sursa: romaniatv.net

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 25 septembrie 2015 13:00
Vizualizări: 1884

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
167
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
139
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
127
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
325