Cum am fost înșelați în privința calciului
Calciul este cel mai răspîndit microelement din organismul omului. Majoritatea calciului se conține în dinți și oase. Am fost învățați din copilărie că principala sursă de calciu sînt produsele lactate.
Haideți să spunem lucrurilor pe nume. Produse vegetale bogate în calciu:
Mac-1460 mg/100 g
Susan 670-975 mg/100 g
Urzică - 713 mg/100 g
Pătlagină mare - 412 mg/100 g
Semințe de floarea-soarelui - 367 mg/100 g
Măceșe - 257 mg/100 g
Migdale - 252-273 mg/100 g
Pătrunjel - 245 mg/100 g
Alune - 226 mg/100 g
Amaranth, semințe - 214 mg/100 g
Creson - 214 mg/100 g
În timp ce în laptele de vacă conținutul de calciu este de numai 120 mg/100 g, iar în brînza de vaci este de 80 mg/100.
Doza zilnică de calciu recomandată de Organizația Mondială a Sănătății:
Copii sub 3 ani-600 mg.
Copii de la 4 la 10 ani-800 mg.
Copii de la 10 la 13 ani-1000 mg.
Adolescenți de la 13 la 16 ani — 1200 mg.
Tinerii de la 16 și peste-1000 mg.
Adulți de la 25 la 50 de ani-de la 800 la 1200 mg.