Cum ar trebui să fie casa eficientă energetic
Cum de făcut o casă confortabilă și ieftin de întreținut, sau mai bine chiar complet autonomă energetic?
Proiectând o astfel de casă trebuie să luați în considerare elaborarea unei strategii energetice eficiente, care este, de asemenea, numită piramidă energetică sau piramidă de Kyoto.
Principiile eficienței energetice în casă
Încăperea garajului ce nu se încălzește ar trebui să fie construită din partea de nord a casei, pentru a crea un tampon suplimentar de căldură. Un garaj cu încălzire, ce face parte din casă, nu este o idee bună – el va lua multă căldură, crea zone reci suplimentare și va încărca sistemul de ventilare.
Pentru ferestrele de sud ar fi bine de prevăzut copertine de soare, aceasta va reduce supraîncălzirea casei vara și va economisi bani pe ventilare. Ferestrele de est și vest ar fi bine să fie dotate cu jaluzele, care vor fi închise pentru noapte. În partea de nord ați putea proiecta încăperi tehnice puțin sau neîncălzite.
Temperatura camerelor ar trebui menținută la diferite niveluri: în baie - 22-24 ° C, în camera de zi - 20-22 ° C, în bucătărie și dormitor - 18-20 ° C, în hol - 16-18 ° C, în încăperi tehnice - 12-15 ° C, în garaj și cazangerie - 4-8 °C.
Casa trebuie să fie suficient de masivă pentru a acumula căldura în pereți, poduri, podele, dispărțituri. Vara e destul de greu de menținut în răcoare o casă ușoară.
O casă bună trebuie să aibă pierderi de căldură nu mai mari de 40 kWh / m2 pe tot parcursul anului. Indicele U pentru pereți ar trebui să fie de 1,5 W / m2 * K. La construirea unei case noi conform acestui indice, costurile vor crește nesemnificativ în comparație cu construcția tradițională; dar în schimb se va salva o mulțime de bani de-a lungul anilor de funcționare, atunci când veți plăti pentru căldură. Montarea ferestrelor trebuie să fie executată după tehnologia caldă - fără punți termice. Rama și sticla trebuie să aibă un indice U = 0,9 W / m2 * K.
O casă eficientă energetic ar trebui să aibă un sistem de ventilare corespunzător. Dacă este construită din materiale naturale, cum ar fi paie și lut, se va încălzi bine și va ”respira” în același timp, dar aici este important să nu fie acoperită pe din afară cu ipsos sau ciment. De altfel, e nevoie de echipament suplimentar de ventilare. Ventilarea slabă și lipsa de recuperare ( ce are loc destul de des în locuințe eficiente energetic) duc la faptul că, în prezența locătarilor în clădire, crește brusc gradul de umiditate și dioxid de carbon, ceea ce poate duce la creșterea umidității în paie și lut și la microclimatul nefavorabil în casă.
Sursa: ecotown.com.ua