ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cum arborii purifică aerul – 4 momente importante




 

Toată lumea știe că arborii purifică aerul. Aflându-ne în pădure sau în parc, simțim că aerul cu care respirăm se deosebește mult de cel de pe străzile orașului. Sub umbra răcoritoare a copacilor se respiră mult mai ușor. De ce oare?

Fotosinteza

Frunzele copacilor sunt niște laboratoare mici, în care, sub influența luminii solare și a căldurii, are loc transformarea dioxidului de carbon, conținut în aer, în substanțe organice și oxigen.
Substanțele organice se transformă în materialul din care se construiește planta, adică trunchiul, rădăcinile, ramurile, frunzele, iar oxigenul se elimină în aer. Timp de o oră un hectar de pădure absoarbe un volum de dioxid de carbon pe care îl produc două sute de oameni!

Arborii purifică aerul absorbind substanțe poluante

Suprafața frunzelor este capabilă de a captura particule aflate în aer și de a le reține (cel puțin temporar). Particulele microscopice, aflate în aer, pot ajunge în plămâni, ceea ce poate duce la probleme grave de sănătate sau la iritarea țesuturilor. Așa că este foarte important de a reduce concentrația lor în aer, o sarcină pe care arborii o rezolvă cu succes. Copacii pot înlătura precum substanțe gazoase poluante (dioxid de sulf, dioxid de azot și monoxid de carbon), atât și particulele de praf. Absorbția lor se produce prin intermediul stomatelor, care sunt porii sau ferestuice mici, aflate pe suprafața frunzei; prin ele se produce evaporarea apei și schimbul de gaze cu mediul înconjurător. Astfel, particulele de praf, neajungând la sol, se așează pe frunzele copacilor, și sub coroanele sale aerul devine mult mai curat. Dar nu toți copacii pot suporta prăfuirea și impurificarea cu gaze: frasinul, teiul și molidul, spre exemplu, suferă foarte mult de ele. Praful și gazele pot provoca blocarea stomatelor foliare. În schimb, stejarul, plopul și arțarul sunt mai rezistente la influența dăunătoare a aerului urban poluat .

Atunci când te afli sub razele fierbinți ale soarelui , întotdeauna visezi să găsești o umbră de copac. Și ce plăcere e de a face o plimbare printr-o pădure răcoroasă într-o zi înădușită de vară. Te simți mai confortabil sub coroana copacilor nu doar din cauza umbrei sale. Prin transpirație (adică procesul de evaporare a apei din plante, care, în general, are loc prin frunze), viteza vântului și umiditatea relativă redusă se creează un microclimat deosebit. Împreună, toți factorii aceștia influenţează temperatura aerului sub copaci, care  este de obicei cu 2 grade mai scăzută, decât la soare.

Însă cum temperatura scăzută influențează calitatea aerului? Mulți poluanți se activează odată cu creșterea temperaturii. Un bun exemplu este mașina lăsată vara la soare. Scaunele și mânerele înfierbântate creează o atmosferă sufocantă în mașină.

Copacii emană substanțe organice volatile

Majoritatea copacilor emană substanțe organice volatile - fitoncidele. Uneori, aceste substanțe formează ceața. Fitoncidele sunt capabile de a distruge microbii, ciupercile patogene, să exercite o influență puternică asupra organismelor multicelulare și chiar să ucidă insecte. Cel mai bun producător a substanțelor organice volatile este pădurea de pin. În pădurile de pin și cedru aerul, practic, este steril. Fitoncidele de pin sporesc tonusul general al organismului, au un efect benefic asupra sistemul nervos central și cel simpatic. De asemenea, proprietățile bactericide pronunțate a substanțelor volatile se manifestă la copacii precum ca chiparos, arțar, călin, magnolie, iasomie, sălcâm alb, mesteacăn, arin, plop și salcie.

деревья очищают воздух

Copacii sunt vitali pentru păstrarea purității aerului și a întregului ecosistem de pe Pământ. Acest lucru este înțeles de toți, chiar și de copiii mici. Cu toate acestea, defrișările nu-și reduc ritmul. Suprafața pădurelor mondiale s-a diminuat cu 1,5 milioane de km pătrați în anii 2000-2012 din motive ne antropogene (naturale) și antropogene. Harta defrișărilor este acum disponibilă prin utilizarea serviciului Google, aici se poate vedea situația reală în sectorul forestier, una care sugerează o îngrijorare puternică.

 

Sursa: nature-time.ru

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 14 decembrie 2014 11:02
Vizualizări: 14149

Citiţi de asemenea

Este lăudabil să întărești spiritul oamenilor și este dăunător să le subliniezi trăsăturile negative. Arătați unei perso...
97
Pe peretele din spate al templului Kom Ombo din Egipt se află un relief care înfățișează instrumente medicale utilizate ...
149
Spectacol grandios, simfonic dedicat marelui compozitor Ion Aldea Teodorovici, care la 7 aprilie 2024, ar fi împlinit 70...
508
Ultima, colțul pământului izolat de lume și neatins de urme, aproape necunoscut. Chiar și Statele Unite, când transmit p...
596