ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cum copacii ne scapă de depresie




 

Sunt una dintre minunile lumii. Ne simtim bine cand ii privim, ne bucuram de roadele pe care ni le ofera unii si de umbra lor in zilele toride de vara. Dar asta nu e tot. Traiul in apropierea copacilor ne face mai fericiti, arborii functionand ca niste antidepresive naturale. Aceasta este concluzia unor cercetatori de la Universitatea din Exeter, care au constatat ca antidepresivele au fost prescrise mai rar in zonele din Londra, care au mai multi copaci.

Pentru a obtine aceasta informatie, cercetatorii au adunat date de prescriptii antidepresive de la medicii londonezi in perioada 2009-2010 si apoi au comparat datele cu  numarul de copaci din aceeasi zona. Ei au descoperit ca numarul prescriptiilor antidepresive a fost semnificativ mai mic in zonele care au o concentratie mai mare de copaci.

Cum ne fac fericiti copacii?
Ideea ca arborii pot avea o influenta pozitiva asupra starii noastre mintale nu este noua. In Japonia de exemplu, oamenii practica ceea ce s-ar putea numi "scaldatul in padure". Practic oamenii fac plimbari lungi printre copaci pentru a-si stimula sistemul imunitar. In taoism, elevii sunt incurajati sa mediteze printre pomi, si se crede ca arborii vor absorbi energiile negative, inlocuindu-le cu cele pozitive. Arborii sunt vazuti ca o sursa de vindecare emotionala si fizica, precum si ei insisi ca meditatori, absorb energiile universale.

Alte studii au aratat ca rata deceselor provocate de boli cardiovasculare a crescut in zonele defrisate, iar in zonele cu densitate mare de arbori rata criminalitatii este mai scazuta. Mai mult decat atat, Serviciul Forestier din cadrul Ministerului Agriculturii din SUA a compilat mai multe cercetari si a concluzionat ca oamenii care traiesc in preajma copacilor sunt mai sanatosi. "Aproximativ 850 de vieti sunt salvate in fiecare an, numarul de simptome respiratorii acute este mai mic cu aproximativ 670.000 de incidente in fiecare an, iar economiile la sanatate sunt de aproximativ 7 miliarde dolari pe an".

Zonele bogate au mai multe copaci

Ce e chiar mai interesant este legatura intre numarul de copaci dintr-o zona si statul socio-economic al respectivului areal. Acest lucru a fost constatat de Tim de Chant de la "Per Square Mile" care a folosit Google Earth pentru a examina diverse domenii. S-a descoperit ca pentru fiecare crestere de 1 la suta in venitul pe cap de locuitor, cererea de acoperire cu padure a crescut cu 1,76 la suta. Dar cand veniturile au scazut cu aceeasi suma, cererea a scazut cu 1,26 la suta. Cercetatorii motiveaza ca orasele bogate isi pot permite mai multi copaci, atat pe proprietatea privata, cat si publica.

Toate acestea ilustreaza importanta mentinerii zonelor verzi in spatii urbane cat mai mult posibil, iar verde nu inseamna doar iarba si arbusti, avem nevoie de mai mult!Avem nevoie de zone accesibile, unde ne putem conecta cu natura, chiar in interiorul oraselor. Pentru a aduce cat mai mult copacii in viata voastra, iata ce puteti face:

1. Aduceti plante in spatiul unde lucrati.

2. Atunci cand mergeti la plimbare, alegeti tresee prin parcuri.

3. Plantati un copac in curtea voastra, sau chiar intr-o zona in care credeti ca un copac este de folos.

4. Faceti-va timp pentru a merge fi printre copaci, zilnic sau la doua zile.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Citiţi de asemenea

În inima Himalayei, acolo unde vârfurile înzăpezite se întâlnesc cu cerul, membrul grupului din Moldova - Andrei Elistra...
157
În căutarea secretului unei pieli tinere și frumoase, multe persoane recurg la produsele anti-rid. Alegerea produselor d...
23
În Templul Luxor, una dintre monumentele lui Ramses al II-lea, la prima vedere pare un monument obișnuit, dar adăposteșt...
170
1. Evitați să cumpărați miere din magazin! Mai bine mergeți la târgul de miere, care este destul de frecvent în fiecare ...
142