Cum cultivi varză în sezonul rece pentru a avea o recoltă timpurie
Varza este o legumă importantă pentru valoarea sa alimentară răspândită și cultivată în întreaga lume. Cele mai comune tipuri de varză cultivată sunt soiurile de vară, cu creștere rapidă care de obicei se seamănă primăvara și soiurile de varză de toamnă care se seamănă la sfârșitul primăverii.
Varza de toamnă se poate răsădi la sfârșitul lunii iulie începutul lunii august în grădină intr-un loc cu o bună expunere la soare și cu o bună circulație a aerului. La cultivarea verzei terenul nu se fertilizează, este indicat să se facă o fertilizare abundentă culturii premergătoare. Pentru cultivarea verzei de toamnă bune premergătoare sunt mazărea și fasolea, lasă terenul liber și bogat în azot la sfârșitul lunii iunie.
Pregătirea solului pentru cultivarea verzei se face săpând adânc, finisarea terenului se face cu puțin timp înainte de răsădit. Un răsad de varză de calitate are circa 40 de zile și 5-6 frunze dezvoltate. La răsădit se respectă o distanță de circa 50 de centimetri între plante pe rând și de circa 60 de centimetri între rânduri. Lucrările de întreținere sunt prășitul, formarea biloanelor, irigarea.
Creșterea verzei poate fi controlată controlând cantitatea de apă de irigații; irigarea frecventă grăbește dezvoltarea vegetativă a verzei.
La cultivare se pot întâmpina mici dificultăți datorită bolilor și dăunătorilor care pot ataca cultura de varză. Preventiv după răsădit se poate face un tratament preventiv cu zeamă bordeleză împotriva bolilor fungicide, si o stropire cu macerat de urzică pentru a tine la distanță insectele. Unul dintre cei mai periculoși dăunători este fluturele alb de varză, de fapt larvele sunt cele ce se hrănesc cu frunzele, lăsând doar nervurile. Tratament ecologic eficient împotriva larvelor de fluturi albi Bathurin sau Thuringin respectând dozele și indicațiile firmei producătoare.
Prevenirea bolilor și dăunătorilor la varză se poate face eficient respectând câteva măsuri simple și eficiente de cultivare ecologică. Recoltarea se face când partea centrală este bine dezvoltată (spre sfârșitul lunii octombrie); căpățânaverzei se taie la bază. Partea inferioară a plantei rămasă poate dezvolta noi căpățâni de dimensiuni mai mici la maturitate. Cultivarea verzei este relativ simplă, respectând tehnologii eficiente de cultivare se pot obține rezultate satisfăcătoare.
Sursa: gradinadeacasa2.wordpress.com