Cum este rezolvată problema deșeurilor în Elveția
De obicei, turiștii care au vizitat Elveția, admiră curățenia din orașe și sate, dar rareori manifestă interes pentru modul în care acest lucru a fost obținut.
Sistemul de sortare al deșeurilor, deja practicat în mai multe țări, în Elveția este readus la extreme. Aproape la punctul de absurditate. Elvețienii sortează tot ce este sortabil.
Acest sistem nu cunoaște excepții – toți sunt obligați să pună deșeurile în containere diferite. Este un exemplu de o democrație deplină, în care toți sunt implicați. Și de o lipsă completă a democrației, în care orice obiecții și discuții nu sunt acceptate: nu ești de acord - plătește o amendă. Această abordare a problemei deșeurilor este posibilă numai în Confederația Helvetică. Este o mentalitate. Tuturor le place să trăiască curat.
Faptul că ești bogat nu te pune mai presus de lege. De multe ori puteți vedea cetățeni care ies din Porsche și fără nici un complex de inferioritate descarcă sticlele goale la punctul de livrare al ambalajului. Îmi amintesc de turul meu la Basel. Ghidul ne-a povestit că rezidenții orașului sunt foarte modești, și chiar cea mai bogată locuitoare întotdeauna livrează și sortează sticlele după culoare.
Elveția este liderul mondial în numărul sticlelor întoarse - mai mult de 90 % din ambalaj și containere sunt predate la uzine de reciclare a sticlei. Programul de primire și prelucrare a sticlei a început să funcționeze în 1972 și până în prezent este implementat cu succes.
Numai atunci când întorci câteva sticle de bere la magazin, poți obține înapoi o sumă mică. Dar în mai multe cazuri, cei care întorc sticlele, nu primesc nimic pentru acest lucru. În plus, ei mai trebuie să îndepărteze capacele și să sorteze sticlele și borcanele în funcție de culoare. Alb, maro, verde - separat.
Hârtia este procesată separat de carton (reciclarea cartonului este mai scumpă) , de aceea cetățenii trebuie să predea lucrurile separat. Aproape o treime din materialele tipărite în țară revin la punctele de colectare a materii prime pentru reciclare .
Nimănui nu-i trece prin cap să arunce la gunoi bateriile uzate. Campania de informare a publicului a spălat creierii privind descompunerea nedorită a reactivilor, conținute în baterii, în mediul înconjurător. Prin urmare, 60 % din toate bateriile vândute în Elveția sunt întoarse și nu aruncate la gunoi.
Pe scurt, trebuie să fie livrate separat sticlele PET, aparatele vechi electrice și aparatele de uz casnic, deșeurile în construcții, lămpile fluorescente și cutiile de conserve ( elvețienii sunt obligați să comprime de sine stătător placa de fier cu ajutorul unei prese magnetice), separat - animalele moarte ( pentru acest lucru va trebui să plătească suplimentar, dar să le îngropi este interzis), separat – rămășițe de ulei vegetal, separat - resturie de lubrifianți (a schimba lubrifiantul la mașină proprie este strict interzis - acest lucru se va face la o unitate de deservire tehnică auto pentru 50 de franci). Doar lista de mai-sus este dezgustătoare.
Poți să nu faci acest lucru și să arunci totul la căldarea de gunoi. E posibil. Dar atunci va trebui să te ruinezi pentru un impozit care se percepe de la fiecare kilogram de deșeuri. Pe fiecare sac de gunoi este lipită o fișă care indică plata impozitului. A arunca cinci kilograme de gunoi valorează 2-3 franci (prețul variază în funcție de canton) . Prin urmare majoritatea localnicilor preferă să livreze toate la punctele de colectare, în care predarea unui computer vechi sau unui cărucior uzat nu costă nimic.
Există chiar și un exemplu exagerat despre cum poți să arunci corect punga de ceai folosit : eticheta - la carton, punga - la hârtie veche, frunze de ceai - la compost , сlama - la metalul folosit și firul - într-o pungă de gunoi marcat. Ai putea spune că este o glumă .... dar nu și în Elveția.
Și acolo există persoanele pricepute care încearcă să scape de deșeuri, fără a lipi fișa. Dar le vine de hac poliția de gunoi. Specialiștii folosind tehnologii moderne analizează resturile lăsate în locul greșit sau fără plata taxei și găsesc infractorul
(nu e amuzant) și îl amendează. Amenzile sunt mari. Ziarul din Zurich a scris despre cazul în care un om pe drum spre locul de muncă a aruncat pe fereastra mașinii deșeurile menajere în pungi de hârtie. Poliția l-a detectat.
Infractorul a fost judecat și amendat cu 6000 de franci pentru eliminarea gunoiului și curățarea traseului, 3000 de franci pentru încălcarea legii și 530 de franci - costuri de judecată. În total - 9530 de franci pentru o poznă! Este o pedeapsă foarte severă conform standardele elvețiene, pentru că fiecare cetățean numără cu dragoste fiecare rappen. Aceasta este o mentalitate.
În anii 80, atunci când marcarea deșeurilor a fost introdusă doar în partea de sud- est a țării, a început să se răspândească fenomenul de așa - numitul turism de gunoi. La sfârșit de săptămână oamenii își luau familiile, umpleau portbagajele lor cu deșeuri acumulate peste o săptămână și se duceau în altă parte a țării pentru un picnic. Și călătoreau prin țară, și aruncau gunoi. Numai în Zurich pe zi au fost aduse peste 3000 de tone de saci "ilegale" cu deșeuri. Prin urmare, toate cantoanele și comunitățile au fost nevoite să introducă niște taxe de gunoi.
În anii 80 ai secolului XX situația mediului în Elveția a fost catastrofală - toate râurile și lacurile au fost poluate cu nitrați și fosfați, pământul – cu metale grele, biodiversitatea a fost în scădere rapidă, iar societatea de consum în creștere producea o mare cantitate de moloz. Foarte curând oamenii au început să ducă lipsa de aer curat din cauza gunoiului, poluărilor industriale și agricole. Pe o astfel de suprafață mică nu existau zone mari în care ei ar putea arunca gunoi și uita de el.
Atunci a fost pusă problema privind dezvoltarea noii politicii de mediu, care a fost aplicată în viață cu pedantism. Acest lucru a durat două decenii, dar rezultatele au depășit toate așteptările. Elveția acum este una dintre cele mai curate țări din lume, cu transport public bine dezvoltat și aer de munte curat. Din orice lac și ,desigur, de la robinet se poate bea apă în condiții de siguranță.
Care este motivul pentru acest succes? Motivul este că statul reprezintă poporul. Elvețienii și-au pus scop de a face ordine în țara lor și au reușit. Restul a fost doar o chestiune de timp.
Apropo, instalațiile elvețiene de prelucrare a deșeurilor industriale și menajere sunt gata să ajute Italia în depășirea "crizei de gunoi".
Discuții preliminare sunt deja desfășurate cu partea italiană prin intermediari, "iar în caz de finalizare cu succes, rămâne doar de a ne asigura cu sprijinul autorităților cantonale și federale din Elveția", a declarat președintele Asociației Elvețiene de întreprinderi pentru reciclare, Pierre Ammann. Potrivit lui, primul lot de gunoi poate veni în Elveția pentru eliminare la începutul lunii februarie.
Această propunere nu este dictată de altruism. Astăzi 29 de uzine elvețiene pentru reciclarea deșeurilor sunt folosite doar la 70%. Costul mediu de procesare a unei tone de deșeuri constituie 250 de franci ( 215 $ ), și prelucrarea de 110 de tone de gunoi adus din Italia va aduce proprietarilor de afaceri 27 de milioane de franci (23,3 milioane $) .
În prezent, în conformitate cu Asociația, fiecare al zecelea container de gunoi destinat eliminării vine în Elveția din străinătate. Anul trecut, întreprinderile locale au procesat 3,5 milioane de tone de deșeuri, inclusiv 420 mii de tone de peste hotare, 80 % din "import" au constituit deșeurile din Germania, precizează Itar-Tass . "Dar dat fiind faptul că Germania construiește în mod activ instalații de prelucrare, trebuie să ne gândim la perspectivele utilizării instalațiilor noastre existente. În acest sens situația actuală din Italia, deși nu rezolvă problema pentru noi pe termen lung, reprezintă totuși un anumit interes economic", - a spus Ammann.