ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cum ne afecteaza lumina artificiala starea de sanatate
Expunerea indelungata la lumina artificiala afecteaza starea de sanatate, provocand tulburari diverse, de la obezitate si diabet pana la depresie si chiar cancer, se arata intr-un studiu publicat recent, la care au participat ca voluntari persoane care lucreaza in ture de noapte.
Un studiu recent realizat de cercetatorii de la Universitatea din Connecticut, efectuat pe 2.000 de barbati, a aratat ca muncitorii din tura de noapte aveau un risc mai mare de a dezvolta cancer de prostata. In alt studiu, femeile care lucrau in ture de noapte aveau un risc cu 60 % mai mare de a suferi de cancer la san, dar riscul nu ii vizeaza doar pe cei care lucreaza noaptea, potrivit dailymail.co.uk.
„Expunerea la lumina artificiala in timpul noptii ar putea fi asociata cu un risc crescut de cancer la san si poate cauza insomnie, probleme gastrointestinale, schimbari bruste de dispozitie si boli cardiovasculare”, se arata intr-un raport stiintific, publicat in 2012 de Comisia Europeana.
Un factor de risc semnificativ este si culoarea luminii. Astfel, in cadrul unui experiment in care hamsterii au fost expusi in timpul noptii la lumina albastra, s-a descoperit ca acestia deveneau din ce in ce mai deprimati. Cel mai mic impact asupra dispozitiei l-a avut lumina rosie.
Aceasta descoperire ar putea fi semnificativa pentru oameni, iar cercetatorii americani recomanda in acest sens folosirea luminii rosii in dormitor.
Totodata, acest lucru nu inseamna ca lumina artificiala este un lucru rau in sine, ci ca doar nu trebuie folosita in exces, iar oamenii de stiinta explica de ce:
- Organismul nostru nu este obisnuit cu lumina artificiala a becurilor. „Problema este ca electricitatea a intrat in viata noastra abia de curand ceea ce poate crea confuzie pentru mecanismele interne ale corpului, afectand mai ales ceasul biologic”, explica epidemiologul Richard Stevens, de la Centrul de Sanatate al Universitatii din Connecticut.
- Lumina artificiala ingrasa. Ceasul biologic controleaza, de asemenea, eliberarea unor hormoni precum grelina, insulina si serotonina, care controleaza pofta de mancare, depunerea grasimilor si dispozitia – motiv pentru care dereglarea acestui mecanism produce schimbari in greutate, diabet de tip 2 si depresie.
- Calculatoarele cauzeaza insomnie. “Studiile au aratat ca tipurile de lumina prezente in casele oamenilor seara si radiatiile emise de computere si de tablete scad secretia de melatonina”, acest pigment fiind responsabil cu inducerea somnului, se precizeaza intr-un articol publicat in American Journal of Preventative Medicine.

 

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 18 martie 2014 12:33
Vizualizări: 2240

Citiţi de asemenea

Unguentul "Steluța" este unul dintre cele mai cunoscute unguente. A devenit vestit datorită eficacității sale în trata...
507
1. Shosha. Hibridul se autopolenizează. Începe să dea roadă în a 40-a zi. Coaja este subțire, cu spine și pubescență. Ca...
495
"Vă prezint mărul fericit (stînga) și mărul trist (dreapta). Acestea sînt două jumătăți ale unui măr. Pe 20 mai le-am pu...
520
O companie rusească care prestează servicii de telecomunicații, servicii digitale și media în Rusia, Armenia și Belarus ...
245