ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cum o femeie din Moscova i-a pe funcționari să instaleze tomberoane pentru gunoi

Tatiana Manikova a decis să nu aștepte mila autorităților și a manifesta inițiativă – a organizat colectarea semnăturilor de la vecini, a făcut legătură cu gospodăriile comunale și a obținut instalarea tomberoanelor pentru colectarea serapată a deșeurilor. Acum ea publică regulat poze ce ilustrează procesul de colectare și oferă consultații.

Experimentul cu colectarea separată a deșeurilor a fost lansat la Moscova în 2013. Cinci companii mari de evacuare a gunoiului, care aveau în subordine nouă raioane ale capitalei ruse au încheiat contracte publice cu primăria pe termen de 15 ani, iar valoarea totală a acestora este de circa 140 miliarde de ruble. În documente era o condiție de a amenaja în curți puncte de colectare a materiei prime – maculatură, sticlă, PET, aluminiu – cîte unul la 12,5 mii de oameni. Totodată, pînă la finele anului 2016 acoperirea trebuia să constituie 100%.

În realitate, colectarea materiei prime utilizate are loc în Moscvoa nu prin containere, ci la stațiile de sortare a deșeurilor. Despre lipsa în curți a tomberoanelor pentru colectarea separată a deșeurilor au anunțat ecologiștii de la „GreenPeace Rusia”. Ei au studiat contractele de evacuare a deșeurilor. „Documentele conțineau formulări ambigue: instalarea punctelor de colectare staționare și/sau mobile.

S-a constatat că companiile au decis să se limiteze la punctele mobile, ce veneau o dată în lună pe vreo oră-două și la ore neconvenabile pentru locatari”.

Deocamdată, singura locuitoare a Moscovei, care a reușit să obină tomberoane pentru materie primă utilizată, este Tatiana Manikova, ce locuiește în blocul 11 de pe strada Ostroviteanova. Iată și istoria Tatianei, cum a reușit să obțină instalarea tomberoanelor pentru colectarea separată a gunoiului.

„Voi încerca să descriu pe scurt calea mea de la idee pînă la obținerea rezultatului. De cîțiva ani, eu separ deșeurile acasă și duc materia primă la punctele de colectare, îi atrag și pe cunoscuții și vecinii mei. În scara mea, la primul etaj, stau cutiuțe (curate și frumoase – acest lucru e foarte important, apropo!) pentru PET și baterii, dar și pentru becuri luminiscente. Însă evacuarea deșeurilor s-a dovedit nu chiar atît de simplă. Eu eram gata chiar să cumpăr din propriile mijloace tomberoane pentru colectarea separată a deșeurilor.

Și aici, calea mea s-a intersectat cu reprezentanții Greenpeace, am asistat anume la o ședință privind colectarea separată a deșeurilor, am aflat despre contractele încheiate în Moscova. După aceasta, am participat la colectarea semnăturilor în raionul meu pentru colectarea separată a deșeurilor. Curatorul de la Greenpeace a expediat circa 100 de semnături la prefectură și la alte instanțe.

Din experiența demersurilor în scris în diferite instanțe ale autorităților locale eu știam că răspunsurile sunt întotdeauna formale și nu decid nimic, trebuie de căutat un contact personal. Compania noastră de gestiune a locuințelor eu nu o consideram un partener în această privință, deoarece eu comunic foarte mult cu ei și văd că în această companie nu pot și nici nu vor să soluționeze problemele.

De aceea m-am înscris în audiență la președintele Consiliului, i-am descris problema, i-am propus planul și i-am promis că voi susține proiectul. Președintele Consiliului a organizat, peste o săptămînă, o ședință cu reprezentanții direcției locative și ai companiei responsabile de evacuarea deșeurilor și instalarea tomberoanelor.

Discuția a fost grea și eu m-am convins însă o dată că direcția locativ-comunală este veriga slabă în acest lanț. Însă în urma acestei întîlniri, noi am făcut schimb de contacte cu directorul financiar al companiei logistice.

Ulterior, eu i-am scris pe adresa electronică de ce, în opinia, mea colectarea separată a deșeurilor este importantă și cum văd eu acest lucru la mine în curte. (…)

Cred că în aceste cazuri este important să nu devii adversar, dar aliat: eu le propuneam ajutor. Nu trebuie doar să ceri fără a propune nimic. Trebuie să fii participant interesat. (…)

Toate acestea au dat rezultat: în curtea noastră au apărut tomberoane pentru colectare separată! Cei de la direcția comunală mi-au comunicat că a venit ordin de sus de a instala anul acesta zece puncte de colectare separată a deșeurilor. Așa că eu sper că carul s-a urnit din loc și totul va fi mai simplu! Succes tuturor!”

Как москвичка заставила чиновников установить баки для сортировки мусора

Как москвичка заставила чиновников установить баки для сортировки мусора

Как москвичка заставила чиновников установить баки для сортировки мусора

Как москвичка заставила чиновников установить баки для сортировки мусора

Как москвичка заставила чиновников установить баки для сортировки мусора

Как москвичка заставила чиновников установить баки для сортировки мусора

 

Sursa: rodovid.me

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 10 februarie 2016 13:00
Vizualizări: 1562

Citiţi de asemenea

La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
188
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
304
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
420
Pentru toți amatorii de muzică bună! Pe 15 noiembrie, la Arena Chișinău, la ora 18:30, va avea loc mult-așteptatul conce...
283