Cum poate renaște un sat? Fabrica de caramele, bunicuțele și dragostea față de dulciuri
Satul Malîi Turîș din Ural apare des în presă pentru că locuitorii lui și-au pus scopul de a face din localitatea lor un sat confortabil și cu perspectivă.
La cîrmă se află tînăra Guzel și rudele ei. Acestea au elaborat un program de dezvoltare a satului, pe care îl implementează cu succes.
Așadar, în acest sătuc funcționează deja o fabrică de producere a cremei din miere, ce unește toți pensionarii, le oferă nu doar un loc de muncă, dar și bucurie în fiecare zi.
Bunicuțele se ocupă cu producția mierii și a diferitor dulciuri folositoare.
Un alt punct – deschiderea unui teren de joacă – la fel a fost realizat. În planuri este amenajarea unei fîntîni cu apă potabilă și crearea spațiului public la nivel local, pentru ca locuitorii să poată comunica, să facă schimb de idei și decide planurile de viitor.
Cea mai fierbinte sarcină este lansarea producției de acadele naturale și a lingurițelor pentru ceai. Acadelele sînt plante și fructe uscate în caramelă din suc natural. Iar lingurițele constituie o soluție simplă și simpatică pentru ceai – aceeași acadea, dar pe o linguriță din lemn, care se pune în ceai.
Acadelele nu au conservanți și aromatizatori, caramela corespunde standardelor. Deja au fost elaborate combinații gustoase: afine-rozmarin, cătină-scorțișoară, merișoare-tarhon, lămîie-ghimber, vișină sau zmeură.
Pentru a lansa producția trebuie construită o fabrică de caramele. Și 2 milioane de ruble pentru documente, comunicații. Bunicile din sat și împrejurimi vor culege pomușoare și plante, bucurînd cumpărătorii.
Este curios faptul că inițiatorii acestei idei spun că vor publica documentele de proiect pentru ca orice doritor să-și poată lansa propria producție alimentară.
Locuitorii satului sînt convinși că și acest proiect (deja au fost lansat 3 proiecte de colectare a fondurilor) va găsi susținerea financiară necesară.
Sursa: rodovid.me