Cum pot fi dezvățați adolescenții de băut și de fumat. O experiență reală
În Islanda, oamenii de știință au descoperit ce procese biochimice cauzează dependența și, timp de 20 de ani, au redus de cîteva ori numărul adolescenților fumători și băutori din țară.
Alegerea unui anumit tip de alcool sau drog depinde de modul în care corpul uman este obișnuit să lupte cu stresul. La această concluzie au ajuns Harvey Milkman, profesor american de psihologie, care acum predă la Universitatea din Reykjavik. Diferite substanțe cauzează procese biochimice în creier, de care corpul devine apoi dependent. Oamenii de știință au decis să găsească activități care stimulează în mod natural aceleași procese în creier.
„Puteți să aveți dependență nu numai de fumat sau de alcool, dar și de mașină, bani sau de un anumit fel de mîncare. Noi am decis să le oferim adolescenților ceva mai bun”, spune Milkman. Elevilor li s-a promis să fie incluse în program master-classuri gratuite pentru orice gen de sport sau artă pe care ar dori să le însușească.
Oamenii de știință au presupus că, după efectul emoțional, astfel de ocupații ar trebui să aibă același efect asupra adolescenților ca alcoolul sau fumatul. Orele suplimentare, desfășurate de trei ori pe săptămînă, au fost finanțate în mod special de stat. Fiecărui adolescent i s-a propus să participe la program timp de trei luni, dar mulți continuă să o facă și după cinci ani.
„Dansul, muzica, desenul sau sportul la fel provoacă procese biochimice în creier, care permit o mai bună gestionare a stresului”, au subliniat savanții. Pentru a rezolva problemele legate de dependența de nicotină și alcool în rîndul adolescenților, autoritățile au fost nevoite, de asemenea, să modifice legea. În Islanda a fost interzisă publicitatea țigărilor și băuturilor spirtoase, dar și au fost create organizații speciale de părinți, care, împreună cu școala, au ajutat elevii să rezolve problemele psihologice.
„Este ciudat că astfel de metode nu sînt încă folosite în alte țări”, notează oamenii de știință.
La mijlocul anilor 90, adolescenții islandezi se numărau printre cei mai mari fumători și consumatori de alcool din Europa. Astăzi, Islanda se află în capul listei țărilor europene în care adolescenții duc cel mai sănătos stil de viață. Țara a reușit să reducă numărul adolescenților care beau regulat de la 48% la 5%, iar al fumătorilor – de la 23% la 3%.