Cum pot fi evitate efectele negative ale caniculei
Temperaturile înalte ale aerului, care se înregistrează în aceste zile, pot acutiza problemele de sănătate. În legătură cu acest fapt, NOI.md a solicitat recomandările unui specialist în domeniul sănătății, care a indicat unele metode de protecție împotriva eventualelor efecte ale caniculei.
Ion Șalaru, șeful Centrului de sănătate a mediului din cadrul Centrului Național de Sănătate Publică (CNSP), recomandă să avem grijă de propria locuință. În acest sens, este necesară aerisirea pe timp de noapte și acoperirea geamurilor pe timp de zi pentru a nu permite pătrunderea razelor solare directe în casă, dar și menținerea în încăpere pe durata caldă a anului a unei temperaturi de 25˚C-32˚C.
Totodată, trebuie limitate, pe cît e posibil, deplasările, primblările în aer liber. Dar odată ce acestea nu pot fi evitate, atunci îmbrăcămintea trebuie să fie de culori cît mai deschise, din stofe naturale și cu mîneci lungi.
Potrivit specialiștilor, regimul de hidratare trebuie să fie unul foarte intens, adică minimum 2-4 litri de apă zilnic. Astfel, se va consuma apa plată și sucuri naturale, iar băuturile dulci, ceaiul, cafeaua, băuturile alcoolice tari, berea trebuie excluse. Este de preferat excluderea din regimul alimentar a grăsimilor și produselor bogate în proteine, deoarece ele necesită o cantitate sporită de apă în procesul metabolismului. Este important să consumăm cît mai multe fructe și legume în această perioadă – de 4-6 ori pe zi.
Cei implicați în munci agricole și de construcție, adică au o activitate fizică intensă, ar trebui să evite să se expună la soare între orele 12.00 și 16.00.
O mare atenție trebuie acordată copiilor, adică trebuie îmbrăcați corespunzător perioadei, nu trebuie lăsați singuri, nici măcar la joacă.
Medicii spun că fiecare persoană trebuie să cunoască simptomele insolației: arsuri pe piele, hipertensiune, leșin și acutizarea bolilor cronice. La apariția acestora, trebuie apelat serviciul de urgență.
„Apariția unei perioade de caniculă nu este ceva ieșit din comun, doar trebuie să avem grijă. Canicula nu implică riscuri noi, ea doar acutizează riscurile deja existente", a conchis Ion Șalaru.
Sursa: moldovenii.md