ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cum protejăm florile pomilor fructiferi de înghețuri

Florile pomilor fructiferi sunt una din minunile primăveri și promisiunea pentru roade bogate. Dar florile pomilor fructiferi sunt foarte sensibile, iar perioade de îngheț, posibile primăvara, pot compromite recolta și sănătatea pomilor fructiferi. Există însă soluții care te pot ajuta sa protejezi florile pomilor fructiferi de îngheț.

Se consideră că cea mai dificilă perioadă este luna martie, când temperaturile cresc, iar cateva zile de vreme caldă pot declansa înflorirea timpurie a copacilor, ceea ce poate pune în maxim pericol florile pomilor, dat fiind faptul că pot urma zile și nopți cu temperaturi sub zero, dar și ploi reci, ninsori și lapovițe. Alegerea unor soiuri care au fost modificate pentru a întârzia înflorirea este o altă soluție, după cum o alternativă extremă este aplicarea unor tratamente biochimice care întârzie înflorirea.

Dintre metodele care pot fi aplicate imediat dacă pomii au înflorit și există risc de temperaturi sub zero cele mai rapide și eficiente sunt metoda fumigaţiei, încălzirea efectivă a aerului din livadă, ventilarea aerului şi mărirea umidităţii aerului.

Fumigaţia constă în formarea unui ecran protector de fum care duce la menținerea unor temperaturi la limită înghețului, prin micşorarea radiaţiei nocturne. Este eficient fumul alb, dar efectul este limitat și poate dura maximum 4-7 ore. Se folosesc substanţe care să produc fum alb (paie umezite, talaş, ramuri tăiate, rumeguş și petrol). Materialele se pun în cazane, printre copaci și se supraveghează. Eficenta fumigației este maximă numai dacă nu bate vântul și este cu adevărat utilă dacă temperaturile scad cu 2-4 grade sub limita de rezistență a pomilor în floare (de regulă undeva între -1/-3 grade Celsius, în funcție de soi).

Mai eficientă este încălzirea aerului din livadă care se poate realiza cu ajutorul unor sobe cu combustibil (lemn, petrol, motorină, chiar și curent electric). Trebuie stabilit ce capacitate a încălzi are fiecare sobă, iar sobele trebuie amplasate din loc în loc. În funcție de capacitatea acestora sau de combustibilul folosit și de puterea calorică a acestui, o sobă poate să ridice temperatura cu câteva grade pe o suprafață de 30-50 de mp.

Florile pomilor fructiferi pot fi protejate de îngheț și printr-o corectă irigație, aplicarea de substanțe inhibitoare, în scopul limitării creşterii și întârzierea declansării vegetaţie pentru evitarea brumelor târzi. O bună metod, mai als în cazul pomilor din grădini, sau a livezilor mici este tăiera târzie a pomilor care sporeşte rezistenţa la frig şi explozia mugurilor.

 

Sursa: casa-gradina.ro

ABONAȚI-VĂ
Joi, 17 martie 2016 11:00
Vizualizări: 3142

Citiţi de asemenea

Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permitea conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru...
67
Pietrele Rollright sunt unul dintre cele mai faimoase complexe megalitice de acest fel din Insulele Britanice. Ele se af...
40
La înmulțirea plantelor prin butași uneori apare o problemă legată de formarea rădăcinilor. Pentru a accelera procesul...
211
Sub fertilitatea din așezarea ecologică Zvon-Gora de lângă Vitebsk, unde locuiesc Vlad și Alla Mișurni, se înțelege nu c...
167