Cum reduci balonarea și senzația de greutate în stomac?
De cele mai multe ori balonarea și senzația de greutate în stomac apar din cauza unei diete nesănătoase. Fie bei prea multe băuturi acidulate, fie mănânci prea multă grăsime și zaharuri fără să îi dai corpului răgaz să le proceseze. De asemenea, există posibilitatea ca dieta ta să fie bogată în alimente care fermentează precum varza, broccoli și struguri. Însă, indiferent de motive, trebuie să recunoști că balonarea duce la situații foarte penibile în viața de zi cu zi.
Iar dacă suferi de aceste probleme frecvent, trebuie neapărat să îți modifici stilul de viață. Chiar dacă nu faci neapărat sport, alimentația adecvată te poate ajuta foarte mult. Desigur, trebuie să iei în calcul și cheltuielile inițiale, având în vedere că cel mai probabil nu te poți baza pe ce ai deja în cămară și frigider. Însă, poți să consulți site-ul de comparație Monily și să iei un împrumut online, cum ar fi cel de la Iute Credit. De asemenea, poți folosi acești bani pentru a face o vizită medicului nutriționist ca să îți prescrie o dietă pentru tipul tău de corp.
Cum reduci balonarea?
Există câteva obiceiuri pe care le poți schimba ușor atunci când vrei să reduci balonarea, fără să fie nevoie să depui un efort foarte mare și nici să mergi la medic. Iată ce trebuie să faci ca să reduci balonarea și senzația de greu în stomac!
Redu porția de mâncare – Există oameni care nu își dau seama că au mâncat prea mult decât abia atunci când se ridică de la masă. Dacă faci parte din această categorie trebuie să reduci din proprie inițiativă porțiile. Mai mâncăm pentru a avea energie. Iar calitatea hranei trebuie să fie superioară. Introdu mai multe proteine și fibre în dietă și renunță la grăsimi și zaharuri. Încetul cu încetul vei mânca numai atât cât este nevoie și nu mai mult.
Fă-ți un jurnal alimentar – Cu ajutorul unui jurnal îți vei da seama ce alimente mănânci atunci când te balonezi. Astfel, le vei putea înlătura din dietă, fără să fie nevoie să faci schimbări majore.
Renunță la alimentele la care ai intoleranță sau la care ești alergic – De multe ori intoleranța și alergiile se manifestă sub formă de balonare și disconfort gastric. Doar cazurile grave ajung la spital. Poți să ai o intoleranță și nici să nu îți dai seama, dacă nu bagi de seamă că ești balonat. Iată câteva alimente care îți pot crea disconfort:
• Lactoza – intoleranța duce în general la disconfort abdominal și la balonare
• Fructoza - fructele te pot balona mai mult decât este necesar
• Ouăle – balonarea și gazele sunt efecte ale alergiei
• Glutenul – creează disconfort abdominal, greutate în stomac și balonare
Încearcă dieta FODMAP
Dieta FODMAP, înseamnă un aport redus de alimente Oligo-Di-Monozaharide Fermentabile și Polioli. Cu alte cuvinte, reduci din alimentație și chiar renunți la alimentele care pot fermenta. În cazul în care ai făcut un jurnal alimentar, cu siguranță știi care sunt vinovatele. Însă, dacă nu ai disciplina necesară, poți să te bazezi pe această dietă care este prescrisă, în general, persoanelor cu diagnosticate cu sindromul colonului iritabil. Printre alimentele la care este indicat să renunți se numără:
• Cerealele – orez brun, hrișcă, porumb, mei, ovăz, polenta, quinoa și tapioca
• Alimente acide - arpagic, ardei iute, ardei gras, ghimbir, lemongrass, semințe de muștar, șofran și turmeric, usturoi
• Oleracee - broccoli, varză, conopidă, anghinare, fasole, capsicum, morcov, vinete, napi, roșii, spanac și dovlecel
• Fructoză - mere, pere, pepene roși, banane necoapte, afine, kiwi, limes, mandarine, portocale, papaya, ananas, rubarbă și căpșuni
• Îndulcitori - glucoză, sirop de arțar, zaharoză, zahăr și majoritatea îndulcitorilor artificiali, cum ar fi aspartamul, zaharina și stevia
• Produse lactate - brânza Cheddar, smântână, brânză feta, lapte cu lactoză și parmezan.
Balonarea poate fi problematică pentru oricine, nu numai pentru persoanele care au colonul sensibil. O schimbare a dietei este binevenită, în special atunci când ai o astfel de problemă care într-un final îți poate afecta sănătatea. Banii necesari investiției inițiale în alimente sănătoase poți să îi găsești prin serviciul de comparare a creditelor Monily. Astfel, nu numai că îți schimbi stilul de viață, dar iei și cel mai bun credit pentru nevoile tale de moment.