Cum să amenajezi un iaz mic (+Foto)
Un iaz de mici dimensiuni poate fi realizat usor, in mai multe feluri. Acesta va atrage animalele salbatice precum broastele si insectele fara sa fie nevoie sa le ademenesti cumva.
Un iaz mic este o alegere buna atunci cand vrei sa ai un mic bazin de apa pe care sa-l poti muta apoi in alta parte fara multa bataie de cap.
Iata in continuare cum poti realiza un iaz de mici dimensiuni, in numai cativa pasi:
1. Alege recipientul
Ai nevoie de un recipient etans pentru iazul tau. Acesta poate fi facut chiar si dintr-o veche chiuveta de email si un jgheab de piatra sau dintr-un vas de ceramica mai larg. Este recomandat sa instalezi iazul intr-un loc liber, departe de copaci.
2. Toarna apa
Pentru a realiza un iaz este bine sa folosesti apa de ploaie. Daca nu poti aduna apa de ploaie, foloseste apa plata si las-o cateva zile sa stea pentru a se neutraliza.
3. Opteaza pentru cateva plante de apa
Foloseste cateva tipuri de plante pentru iazul tau. Acestea trebuie sa fie plante carora le place apa. Plantele vor asigura oxigenarea apei din iaz.
Alege cateva ferigi Equisetum. Ferigile Equisetum sunt plante vesnic verzi, care cresc de obicei in lunci, pe pajistile umede, pe langa mlastini etc. O alta planta potrivita este Pontederia cordata, o planta acvatica care traieste in ape adanci sau mai putini adanci si care este apreciata pentru florile sale albastre. Vara, Pontederia cordata este o planta decorativa spectaculoasa, gratie inflorescentei in albastru-violet, frunzelor de un verde stralucitor si inaltimii sale de aproximativ 60 cm. Un nufar Nymphaea odorata completeaza micul iaz. Nufarul face flori albe, deosebit de parfumate.
4. Asambleaza elementele iazului
Planteaza pe margini plantele pe care le-ai ales folosind pamant de gradina. Acopera apoi cu pietris. Pietrele si pietricelele puse in iaz trebuie sa fie spalate bine inainte, pentru a evita eventuale infectari. Foloseste caramizi pentru a obtine marginea potrivita pentru iazul tau.
Nufarul trebuie plantat pe fundul iazului astfel incat frunzele sa creasca si sa pluteasca la suprafata apei. Se mai pot adauga cateva pietre sau o rampa pentru ca animalele care cad in apa sa aiba pe ce sa se urce pentru a nu se ineca.
Adauga pietre mari si chiar cateva ghivece cu plante in jurul iazului. Acestea vor oferi un adapost pentru broaste si alte animale atrase de iaz.
5. Intretine iazul
Un iaz mic este destul de usor de intretinut. In general, o curatare de 1-2 ori pe an este suficienta. Primavara fiecare planta se scoate din recipient si se taie la o dimensiune mai usor de manevrat. Vara plantele vor creste mai mult si trebuie inlaturate frunzele ingalbenite. Se poate ca nivelul apei sa scada din cauza caldurilor mari. In acest caz, va trebui sa suplimentezi apa din micul bazin.
Toamna trebuie sa eviti ca frunzele si alte resturi sa ajunga in iaz. Pentru acest lucru, acopera iazul cu o plasa. Foloseste o prelata sau un material impermeabil in timpul iernii pentru a evita inghetarea.
Sursa: gradina.acasa.ro