Cum să atragem insectele benefice în grădină
Combaterii dăunătorilor sunt dedicate tratatele întregi. Mai puțin se scrie despre insectele utile. Și foarte puțini înțeleg cum să le atragă în grădină.
În Europa proprietarii de terenuri de gradină plasează căsuțe speciale - un refugiu pentru insecte, cum ar fi scorburi de cuibărit pentru păsări. Acestea sunt făcute foarte simplu, și unele din "modele" nu numai că vor ajuta la protejarea grădinii de dăunători, dar de asemenea o va decora. Cărămizi, placi vechi, paie, tuburi de bambus – de nimic special nu aveți nevoie. Cunoașterea obiceiurilor insectelor benefice și fantezia vor transforma gunoiul vechi în obiecte de design conceptual.
Pe cine avem nevoie să atragem în grădină? În primul rând, buburuzele. Acest gândac mic este cunoscut tuturor. Cu toate acestea, nu toată lumea știe că creaturile inofensive pentru om sunt prădători vorace, care extermină zel insectele mai mici, în principal afide. Un apetit deosebit de mare îl au larve. Larvele sunt creaturi nu prea plăcute, fără aripi, cu pete luminoase pe un spate întunecat . Dar văzând un astfel de "vierme" pe frunză, nu fiți tentați să-l distrugeți. În multe țări buburuzele sunt crescute special pentru vânzare la grădinari. Mai mulți gândaci pot produce ravagii serioase în rândurile afidelor.
Un alt dușman al afidelor este Neuroptera (Chrysopidae). Insecta se seamănă cu un fluture cu aripi delicate transparente pliate și ochii aurii de un verde strălucitor, iar larva nu este mai inferioară în obiceiurile de pradă decât larva buburuzei. Cu maxilare mari pentru dimensiunea sa, ea apucă afide și le suge, lăsând doar pielea goală. Pentru acest obicei anterior insecta a purtat mândru numele de "leul afidelor". Larva crescută, ca în haina de blană, este acoperită cu un strat de piei goale, pe care le poartă cu sine pentru a se proteja de soare și pentru un mai bun camuflaj.
Multe specii de muște mănâncă nectar și trăiesc pe flori, polenizându-le ca albinele. Adesea ele arata foarte similar cu albine, viespi și bondari. Larvele unor muște din familia Syrphidae sunt de asemenea prădători care se târăsc pe plante în căutarea prăzii.
În primul rând, țineți minte că orice tratare cu insecticide duce la moartea în masă nu numai a dăunătorilor, dar și a vecinilor utile care cresc mult mai lent. Căsuțele vândute în Europa pentru buburuze și fluturi, de obicei, arată ca căsuțe pentru păsări mici sau cutii poștale. Cu toate acestea , trebuie să recunoaștem că aceste construcții sunt pur decorative, deoarece nici buburuze, nici fluturi nu au nevoie de case în timp de vară. Dacă nu le veți atrage în mod special cu feromonii lor sau un amestec de substanțe nutritive, ele vor urca acolo doar accidental.
Cât privește hibernarea, insectele într-adevăr au nevoie de adăpost în care ele ar putea supraviețui frigului. În clima noastră este de dorit să plasați astfel de refugii mai aproape de sol, pentru a le acoperit cu zăpadă. Lemne vechi, scânduri, bucăți de scoarță, grămezi de frunze și de așchii,care sub acoperișul său adună companii pestrițate: miriapode, Chilopoda, Julida, viermi, diferite larve, urechelnițe. Urechelnițele sunt considerate dăunători, deși ele încep să deterioreze plantele numai atunci când se multiplică puternic. În același timp urechelnița nu este împotriva să vâneze alte insecte dăunătoare.
Mai multe tuburi de carton, cu un diametru de un deget, sau un creion de 15-20 cm în lungime, ermetic închis la un capăt, vor servi ca o clădire pentru albinele solitare. Spre deosebire de albine și viespi sociale, ele sunt complet non-agresive, chiar și lângă casele lor, și polenizează plantele mai bine decât albinele domestice. Unele specii de albine au devenit rare în partea europeană. Un fascicul de tuburi
(orizontale) poate fi agățat sub acoperișul casei, hambarului, în orice alt loc protejat de ploaie. Sau faceți o casa pentru buburuze și umpleți-o dens cu tuburi. Anume în astfel de tuburi își găsesc adăpost albinele solitare în natură. Puteți lua tulpini de trestie sau alte plante similare. Puteți face găuri într-o bucată de lemn. O astfel de structură se numește "stup Fabre" - celebrul naturalist francez Jean - Henri Fabre primul a decis să colonizeze albinele solitare sub acoperișul casei sale.
Insectele au nevoie nu numai de adăpost, dar și de hrană. Cu excepția prădătorilor, mai multe insecte se hrănesc cu nectar de flori. Diverse plante le atrag în mod diferit. Albine piloți, muște de flori preferă mărar în timpul înfloririi, coada șoricelului, muștar, coriandru, menta. Dacă pe teren cresc astfel de plante, prezența unei varietăți de insecte este asigurată.