Cum să colectăm și să uscăm corect leușteanul?
Leușteanu este o plantă care se folosește de mulți ani drept condiment în bucate. El conferă bucatelor un gust și o aromă deosebite și din această cauză este foarte prețuit de gospodine. Vă propunem un material despre faptul cum puteți să vă faceți rezerve de leuștean pe iarnă.
Dacă v-ați hotărît să plantați leușteanul acasă sau la grădină, iată o instrucțiune scurtă de colectare și uscare a materiei prime.
Frunzele sînt colectate în timpul înfloririi plantei, în primul și al doilea an de viață, se taie de 2-3 ori pe sezon. Se usucă la umbră, în încăperi aerisite. Puteți lega mănunchiuri pe care să le atîrnați.
Puteți crește leușteanul la balcon
Semințele sînt colectate de la plante mai mature. Semințele se taie atent cu foarfeca, se întind la umbră într-un strat uniform de 10-15 cm, amestcînd mereu. Pînă la uscare.
Rădăcinile se scot din pămînt în septembrie-octombrie, după tăierea frunzelor și semințelor, solul se spală cu apă curgătoare. Apoi se taie în bucățele mici și se usucă în cuptor, în uscătorii la o temperatură de 45-55 grade C.
Toată materia primă uscată se păstrează în loc uscat.
Leușteanul este o plantă multianuală. În fiecare an, din rădăcina lui cresc frunze, care toamna se usucă.
Proprietăți
Leușteanul are proprietăți diuretice, expectorante și calmante. Totodată, el are o influență foarte benefică asupra organismului – purifică vasele sangvine și sîngele/ datorită uleiurilor eterice, a cuprului, acizilor minerali etc., leușteanul este un remediu cardiac. Femeile care suferă de dureri menstruale, pot folosi cu succes rădăcini de leuștean, deoarece ele sporesc fluxul de sînge spre organele bazinului, atenuînd durerile. Însă femeilor însărcinate preparatele din leuștean le sînt contraindicate, pentur a evita complicațiile.
Utilizarea
Rădăcinile de leuștean sînt folosite sub formă de decoct, pregătit în felul următor: turnați 1 litru de apă rece peste 3 linguri de rădăcină mărunțită și lăsați pe noapte la macerat. Dimineața, fierbeți la foc mic 5-7 minute, mai lăsați să se infuzeze 20 de minute, apoi strecurați și stoarceți.
Proprietățile leușteanului
Împărțiți infuzia obținută în 5 porții și administrați în cazul afecțiunilor renale, pneumoniei, ca remediu în timpul nașterilor, balonării și peristaltică insuficientă, în cazul menstruațiilor dureroase. Totodată, acest decoct este un afrodiziac natural și sporește potența la femei, dar și la bărbați.
Praful din rădăcini de leuștean poate fi administrat și în calitate de expectorant, cînd bronhii sînt plini de lichid, iar înlăturarea acestuia este complicată. Pentru asta, administrați praful de rădăcină de leuștean pe vîrf de cuțit, după care beți apă din abundență.
În caz de anemie și ca remediu antiparazitar se poate de folosit decoctul din semințe de leuștean. Pentru aceasta, peste 1 linguriță de semințe se toarnă un pahar cu apă fierbinte, se fierb cîteva minute, se infuzează, apoi se administrează cîte 1 lingură de 3 ori pe zi.
Dacă vă cade foarte tare părul, scalpul e prea uscat, aveți mătreață sau seboree, pregătiți o infuzie de rădăcini de leuștean și spălați-vă capul. Decoctul poate fi pregătit în felul următor: 1 lingură de praf la 1 litru de uncrop, se fierbe la foc mic 203 minute, se strecoară și se spală pe cap de 2-3 ori pe săptămînă.
În cazul migrenelor, aplicați frunze de leuștean pe frunte. Peste un timp, veți simți ușurare.
Leușteanul în culinărie
în același timp, aproape toate părțile plantei (semințele, frunzele, rădăcinile) pot fi folosite în alimentație. Mărunțiți-le și adăugați-le drept condiment în bucatele din carne și pește. În salate se adaugă frunzele tinere, iar vara în timpul sezonului conservelor – toate părțile. Leușteanul conferă bucatelor o aromă și un gust specific.