ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cum să construim ieftin o casă eficientă?




 

Ce include noțiunea de "casă eficientă?"

Valeriu Mostovici, arhitect:

În primul rând, casa trebuie să fie mică în dimensiuni.

De exemplu, un proiect de casă cu o suprafaţă de 6 x 6 metri este destul de potrivită pentru o familie din trei persoane. La parter se află: salon, bucătăria sufrageria, baia, la etaj - două dormitoare.

În al doilea rând, caracterul compact al casei ieftine. Cu cât mai mică este zona pereţilor exteriori, cu atât mai ieftină este încălzirea. Același lucru se referă la energia electrică și apeduct.

În al treilea rând, casa eficientă este simplă. Subsolul sau nivelul de soclu cresc costul casei cu 30%. Și fundația, în acest caz, nu va fi ieftină: casa trebuie să fie îngropată la acea adâncime în pământ unde nu îngheaţă (de exemplu, pentru nord-vest la 1,60 m adâncime). Dacă în sol persistă umiditatea excesivă, va trebui să faceţi o impermeabilizare consolidată. Acest lucru necesită cheltuieli suplimentare.

Dimensiunile standard de blocuri de beton - 60 × 30 × 40 cm, cu ele este mai ușor să lucraţi - puteți economisi pe munca constructorilor.

Și, desigur, valoarea casei în mare măsură este determinată de materialele utilizate.

Astăzi, cel mai ieftin şi mai eficient în sensul termic din toate materialele de perete este betonul celular sau aerat.

După proprietățile izolante el este mai preferat decât cărămida tradițională. Mai mult decât atât, cărămida este mult mai costisitoare, zidirea cu cărămidă necesită zidari cu o înaltă calificare.

 

Casa privată: care sunt "regulile" de tratament cu betonul celular?

Eugene Şesterov, constructor: producătorii fabrică blocuri de diferite mărimi și proprietăți poroase de beton. Avantajul principal al betonului poros - înalta eficiență termică. Şi invers: cu cât mai puţini pori conţine betonul aerat, cu atât el este mai rezistent, dar acest material necesită o izolare externă suplimentară. Dacă pereţii sunt subţiri şi reci, nu face să-i izolaţi din interior, stratul izolator se va uda de la condens și se va deteriora. Adică, alegând un material mai poros, puteţi economisi. Dacă betonul celular corespunde cerinţelor regiunii după proprietăţi de izolare termică, acesta poate fi acoperit din exterior cu o tencuială decorativă sau vopsea de fațadă.

Cu toate acestea, cu cât mai poros este betonul, cu atât mai mică este capacitatea lui portantă. Pe un astfel de perete nu puteţi instala construcţii grele. În primul rând, se face centura de distribuire a betonului armat în jurul perimetrului pereților și apoi puteţi instala grinzi de beton și de metal, chiar plăci. Acest lucru nu crește substanţial costul construcției.

Problema poate fi rezolvată prin construirea unei case cu o suprafaţă mai mare cu un singur etaj şi un acoperiș uşor. Însă aşezarea reţelei de conducte inginereşti va fi mai scumpă decât la o casă cu două etaje, iar costurile pentru încălzire se vor mări – veţi avea nevoie de un număr mai mare de dispozitive pentru încălzire.

Un exemplu ilustrativ de o casă ieftină şi eficientă: suprafața totală de 85 m2, zidurile din spumă de beton, fundament monolit din beton armat.

 

Casa privată: utilizarea betonului aerat impune unele restrângeri asupra ansamblului arhitectural al casei?

Valeriu Mostovici:
Pentru mine ca arhitect acest material este utilizabil. El oferă o oportunitate de a face volumuri compacte și indică imediat o anumită direcție în arhitectură. Clădirile sunt mai stricte și mai simple din punct de vedere al proiectării spaţiului, dar nu şi plictisitoare. De exemplu, casa cu mansardă are un acoperiș înalt cu frânturi complexe, care închide parțial fațada din beton şi poate fi un element plastic esenţial.

Din betonul aerat pot fi create elemente mici rotunjite: turnuri, bovindou rotund ca şi din cărămidă. Puteți combina cărămida şi beton, dar diferența în conductivitate termică a materialelor poate crea dificultăți şi perete din cărămidă va trebui izolat suplimentar sau făcut mult mai gros. Însă, cu betonul aerat puteţi face bovindou triunghiular, să plasaţi pereţii sub unghiuri diferite. Acest material se taie bine (totodată, tăierea lui crește costul muncii).

 

Ce alte materiale de construcție pot fi numite ieftine?

Eugene Şesterov: Toate cele spuse mai sus, pot fi atribuite la spuma de beton. În plus, ea este mai ușoară și mai eficientă după proprietăţile tehnice termice şi poate fi folosită pentru pereții despărțitori (este foarte eficientă în izolarea fonică) și ca un material izolator pentru pereţii din betonul armat, cărămidă sau pereţii cu schelet. Și pentru pereţii portanţi sau de protecţie este mai bine să folosiți un beton aerat mai dens.

Valeriu Mostovici:
În mod tradițional la construcţiile ieftine se referă şi casele din panouri, dar pentru a trai în ele într-o climă rece tot anul nu sunt potrivite. Ca cadru se foloseşte lemnul care este destul de scump. Cadrul se umple cu izolator mineral şi se acoperă manta: în afară - Siding, interior - gips-carton.

Casa din panouri poate fi mai ieftin decat betonul, dacă ați cumpărat o casă mică din ansamblu de elemente prefabricate pentru varianta standard. Îl vor aduce, pune pe fundație şi îl vor echipa. Însă, nu va fi interesat din punct de vedere arhitectural și este puțin probabil că va deveni casa ta individuală, în care ați investit nu numai bani, dar, de asemenea sufletul.

 

 

Sursa: green-dom.info

 

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 12 martie 2013 15:31
Vizualizări: 9923

Citiţi de asemenea

Ş. A. AmonaşviliMereu am aspirat spre Viitor, fără să mă gândesc la ce îmi va aduce în plus. Înclin mereu către Viitor, ...
136
Tavanul sălii hipostilului din templul Hathor din Dendera, Egipt....
120
La mama mea, după vârsta de 50 de ani, începuseră să îi amorțească uneori degetele de la mâini și picioare. O prietenă, ...
172
Acesta este Lacul Cerkel-Kel din Kabardino-Balkaria. Face parte dintr-un grup de cinci lacuri, în care nimeni nu se scal...
113