Cum să consumăm corect mierea
Există diferite sorturi de miere şi toate diferă după gust şi proprietăţi curative, în funcţie de specia plantelor din care mierea a fost recoltată.
Beneficiile consumului regulat de miere sunt indiscutabile, dar cum să-l folosim pentru a nu dăuna organismului dvs.? Există mai multe reguli care trebuie să fie respectate ...
1. Moderare. Cantităţi excesive de miere pot afecta sistemul nervos şi metabolismul în organismul uman. Doza medie zilnică pentru un adult este aproximativ 150 de grame, pentru copii - 30-50 gr.
30g. (1 lingură) dimineaţa şi seara sunt suficiente pentru a îmbunătăţi starea generală a organismului şi vitalitatea.
2. Mierea poate fi dizolvată în gură dimineaţa şi seara, aproximativ cu 30 de minute înainte de mese, totodată toate substanţele nutritive, dizolvate cu salivă, nimeresc direct în sînge.
Puteţi pregăti o apă cu miere, mierea va influenţa, în principal, sistemul digestiv.
Se amestecă 1 lingură de miere într-un pahar cu apă caldă, sau cu infuzie de ierburi şi se bea. Este important ca temperatura apei să nu depăşească 40 de grade, în caz contrar toate substanţele nutritive în miere vor începe să se deterioreze rapid.
3. După primire este necesar să curăţaţi dinţii sau să clătiţi gura, pentru că mierea contribuie la dezvoltarea rapidă a cariilor.
4. Nu adăugaţi miere în ceaiul fierbinte, deoarece la o încălzire peste 60 C, în aceasta se formează un agent cancerigen periculos – hidroximetil furfural (HMF), care contribuie la dezvoltarea cancerului şi afectează sistemul nervos uman.
Utilizarea mierii în cantităţi mari cu ceaiul fierbinte duce la transpiraţie şi activitate viguroasă a inimii, astfel are loc o sarcină mare asupra inimii.
5. Mierea ridică temperatura dacă aveţi febră, atunci utilizarea ei nu este recomandată.
6. Cînd consumaţi miere, beţi o cantitate suficientă de apă, cel puţin 2-2.5 litri pe zi.
7. La o aciditate gastrică obişnuită mierea se consumă cu 20-30 de minute înainte de masă. La o aciditate scăzută (ingestia alimente din carne) - cu 10-15 minute înainte de a mînca. Mierea se bea dizolvată în apă rece, încet, cu înghiţituri mici.
La o aciditate mare (arsuri la stomac) – mierea se dizolvă în apă caldă şi se bea cu 1,5 oră înainte de a mînca.
8. Oricum n-ar fi fost utilă mierea, există unele limitări atunci cînd o folosiţi.
Dacă au fost cazuri de alergie la produse apicole sau diabetul zaharat - mierea vă este contraindicată. Pentru utilizarea în condiţii de siguranţă ar trebui să consultaţi un medic. Mierea este temporar contraindicată la astfel de boli, cum ar fi:
Gastrita acută, pancreatită acută
- Ulcer gastric şi cel al duodenalului
- Colelitiaza şi urolitiaza
- O febra mare (peste 38 ° C).
Utilizarea mierii în următoarele boli necesită o consultare a medicului şi o dozare recomandată în următoarele cazuri:
- Dermatoze cu o întîrziere a carbohidraţilor în piele
- Diateza exudativă
- Boli reumatice acute
- Enterocolită
- Pancreatită cronică
- Colecistită Cronică, staza bilei
- Diabetului de tip 2
- Copii cu scrofulă şi diateza exudativă
- După colecistectomie la o boală colelitiazică
- După gastrectomie la o boală ulceroasă (în primii şase luni după intervenţie chirurgicală).
Mierea este contraindicată copiilor sub 2 ani, deoarece aceasta poate conţine sporii bacterieni, care vor afecta în mod negativ starea copilului. Copiii mai mari de 2 ani pot utiliza mierea, deoarece organismul lor deja este capabil să neutralizeze bacteriile.
Mierea este un produs cu conţinutul înalt de carbohidraţi. Ţineţi minte acest lucru, dacă dieta dvs. nu trebuie să conţină o cantitate mare de carbohidraţi.
9. Mierea de cea mai înaltă calitate este în fagure, dar nu trebui să o mîncaţi în fiecare zi, deoarece ceara afectează în mod negativ rinichii.
Respectarea acestor reguli simple vă va permite să evitaţi impactul negativ al mierii asupra organismul dvs. şi să-l utilizaţi cu un beneficiu maxim.
Autor: Kuzmenco Cristina
Sursa: 1c-club.com