ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cum să cultivați amarantul în grădină

Internetul abundă de informații privind beneficiile amarantului. Supranumit cultura secolului 21, se spune că amarantul conține mai multe proteine decît laptele, poate hrăni întreaga lume, prelungi tinerețea și asana organismul omului.

Unul din principalele avantaje ale acestei plante este că aceasta poate fi utilizată în întregime: frunzele, tulpina și semințele, care sînt cele mai hrănitoare. Totodată, amarantul este ușor de cultivat, deoarece nu este pretențios.

Tehnologia de creștere a amarantului

Amarantul iubește soarele, e receptiv la umiditate. Crește în aproape toate tipurile de soluri, inclusiv cele nisipoase pietroase și țelină. Termenul de coacere a verdeții – 60-70 de zile, a semințelor 100-120 de zile.

Este un siderat minunat pentru sol. De aceea puteți rupe frunzele și vîrfurile pentru salată, lăsînd doar rădăcina.

Amarantul poate fi crescut prin 2 metode: prin răsad și fără răsad. De regulă, pentru răsad se folosesc semințe ale soiului de cereale, pentru a sporit creșterea și coacerea semințelor, sau decorative. Amarantul pentru frunze poate fi semănat direct în sol.

Creșterea amarantului prin răsad

Semințele pentru răsad se seamănă la sfîrșitul lunii martie – începutul lunii aprilie. Inițial, semințele se seamănă într-o ladă și se acoperă cu sol umed. Apoi se acoperă cu peliculă și se lasă într-un loc întunecat și cald. Peste 7-10 zile, plantele răsar și lada se mută pe pervaz.

La apariția primei frunze, răsadul se mută în ghiveciuri. După ce trece pericolul de înghețuri, la sărșitul lunii mai sau începutul lunii iunie, răsadul se plantează în sol.

Cultivarea prin semănat

Semințele se seamănă cîte una în solul umed. Acestea pot fi semănate la sfîrșitul lunii aprilie- începutul lunii mai, cînd solul s-a încălzit pînă la o temperatură de plus 6 C.

Distanța între rufe și rînduri e arbitrară și depinde de scopul plantării. Dacă aveți nevoie de plante viguroase, cu un număr mare de vîrfuri și semințe, se utilizează schema 70x30 cm. Dacă prioritară este verdeața, atunci se plantează 15x15 cm.

Cei care au decis să planteze o suprafață mare de amarant, pot amesteca semințele cu nisip, cenușă sau rumeguș în proporție de 1:20, se seamănă în rînduri, apoi se răresc. Nu face să semănați la o adîncime prea mare. E suficient să acoperiți semințele cu 1-2 cm de sol și să apăsați puțin. În condiții favorabile, semințele încolțesc peste 7-10 zile.

Îngrijirea amarantulu și culegerea roadei

Amarantul necesită îngrijire doar în prima lună. În această perioadă, partea lui aeriană crește foarte încet. De aceea rîndurile trebuie plivite și acoperite cu iarbă sau mulci, pentru a nu admite uscarea solului. Pot fi adăugate îngrășăminte din cenușă sau bălegar.

În a doua lună, amarantul începe să crească cîte 5-7 cm pe zi. Acum el poate înăduși orice buruiană, iar tot de ce are nevoie este irigarea.

 

Sursa: econet.ru

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 06 mai 2016 14:00
Vizualizări: 7821

Citiţi de asemenea

În 2007 am cumpărat teren extravilan. Am decis să nu cumpărăm un vagon de construcție, ci să construim o casă de vară ...
445
Potrivit cercetătorilor, ea este mult mai veche decît piramidele egiptene. De asemenea, oamenii de știință au aflat ...
453
El a căzut la fund, pierzînd totul în viață...Nu și-a pierdut doar sufletul și dragostea pentru muzică......
639
Insula plutitoare din Argentina este un fenomen natural unic care a provocat o mulțime de controverse. Experții nu pot g...
317