Cum să curățiți apa cu ajutorul arbuștilor și copacilor?
Multe plante au un efect purificator, datorită substanțelor ce le conțin. Dacă asemenea plante sînt folosite pentru purificarea apei atunci apa ar putea fi bună de băut.
Apa este purificată de: pin, ienupăr, molid, cedru – 15-20 g de ramuri tinere la 1 litru de apă (se adaugă în apa clocotită și se lasă să se răcească), la fund se formează un sediment, ce seamănă cu fulgi mărunți - asta e murdărie, ea nu se consumă. Poate fi lăsată fără fierbere pentru 10-12 ore, substanțele tanante vor sedimenta murdăria, iar la suprafață va rămîne apă pură.
Stejarul, salcia și mesteacănul au o rezervă mare de substanțe tanante (atît în scoarță, cît și în lemn), care distrug microbii, fungiile și majoritatea virușilor.
Pentru dezinfectare se face același lucru, 15-20 de grame de scoarța acestor arbuști la 1 litru, se fierb circa 30 de minute (poate mai mul) sau se infuzează în apă caldă 6-8 ore.