Cum să deosebiți mierea naturală de cea contrafăcută?
1. Mierea adevărată se zaharisește de jos, nu de sus.
2. Mierea picurată pe încheietura mîinii, nu se prelinge.
3. Dacă întoarceți o sticlă cu miere cu fundul în sus, atunci apar două bule de aer – mai întîi una mare, apoi alta mică. Dacă întoarceți sticla cu fundul în sus, iar borcanul (de un litru sau trei litri), atunci trebuie să fie doar o bulă de aer. Dacă mai apar cîteva bule mici, atunci mierea nu e adevărată.
4. Firul de miere adevărată nu se rupe, chiar dacă e foarte subțire.
5. Dacă turnați mierea într-o farfurie, adăugați deasupra apă rece, apoi amestecați, atunci mierea adevărată trebuie să formeze structura fagului („memorie biologică”).
6. Mierea pe hîrtie nu se face scrum, dacă aprindeți hîrtia de jos. Dacă mierea deja e zaharisită, atunci ea poate fi topită la abur. Dacă în mierea dizolvată veți găsi bucăți de ceară, atunci mierea e naturală! Dar, totuși, mai verificați conform punctelor menționate mai sus.