Cum să eviţi risipa alimentară în propria locuinţă
Cum să procedezi atunci când faci cumpărăturile sau când găteşti, ca să reduci cantitatea de mâncare care ajunge la coşul de gunoi? Doi specialişti în risipă alimentară ne oferă răspunsul.
Selina Juul, iniţitoarea unei mişcări de combatere a risipei alimentare în Danemarca, şi Jonathan Bloom, autorul cărţii „American Wasteland” şi dezvoltatorul site-ului Wasted Food, au publicat recent un articol în HuffingtonPost despre cum pot consumatorii să evite risipa în propriile locuinţe.
Iată cele mai importante sfaturi pe care cei doi activişti le dau consumatorilor:
Planificaţi atent ceea ce veţi găti
Un adult consumă în medie 750 de grame de mâncare la fiecare masă. Atunci când gătim acasă, avem tendinţa să pregătim cantităţi mult mai mari decât avem nevoie. Pentru a evita risipa, e recomandat să gătim cu 30% mai puţin decât în mod normal.
Folosiţi farfurii mai mici, întrucât în ele încape mai puţină mâncare
O cercetare realizată în Danemarca arată că, reducând porţiile cu doar 9%, se previne 25% din risipa alimentară. În plus, conform unor studii americane, consumatorii nici nu conştientizează că mănâncă mai puţin atunci când porţiile le sunt reduse cu până la 20%, atâta timp cât farfuriile sunt pline. Artificiul constă aşadar în alegerea unor farfurii mai mici.
Alegeţi coşuri mai mici atunci când faceţi cumpărături
Atunci când consumatorul se plimbă prin supermarket, are tendinţa de a-şi umple căruciorul cu produse de care nu are nevoie. Pentru a evita tentaţia, se recomandă alegerea unor cărucioare mai mici sau chiar o unor coşuri pe care sunteţi nevoiţi să le ţineţi în mână. Astfe, fie veţi avea loc doar pentru produsele de care aveţi neapărată nevoie, fie veţi renunţa la produsele inutile care vă îngreunează sarcina. La fel se poate proceda şi cu frigiderul.
Nu vă lăsaţi tentat de promoţii
În multe cazuri, reducerile oferite pentru pachete promoţionale cu mai multe produse similare nu sunt prea mari comparativ cu preţul aceluiaşi număr de produse individuale. Înainte de a cumpăra 3 produse în loc de unul, doar pentru că sunt la promoţie, ar trebui să ne întrebăm dacă avem într-adevăr ce face cu ele. De cele mai multe ori, ajungem să le aruncăm, iar economia pe care credeam că am făcut-o se dovedeşte a fi de fapt o risipă.
Comandaţi doar atât cât mâncaţi
De multe ori, restaurantele oferă porţii foarte mari, doar ca să atragă clienţi. Înainte de a comanda un anumit fel de mâncare, puteţi întreba chelnerul cât sunt de mari porţiile, astfel încât să decideţi dacă puteţi consuma tot din farfurie sau dacă ar fi mai bine să împărţiţi porţia cu altcineva. De asemenea, puteţi cere la pachet ceea ce vă rămâne pe farfurie.
Sursa: green-report.ro