Cum să facem compost folosind Bokashi
Pentru descompunerea deșeurilor menajere, în loc de a utiliza râme sau o combinație de materiale bogate în azot și carbon, la compostare sunt folosite tărâțe Bokashi - bacterii anaerobe inoculate, care nu au nevoie de oxigen pentru a prelucra deșeuri. Acest proces este conceput de către un grădinar japonez și reprezintă în esență murarea materialelor organice, având două avantaje importante: reciclarea deșeurilor organice fără miros perceptibil.
Respinge muște, șobolani și alți dăunători
Toate deșeurile organice, reziduuri de la fructe și legume sunt aruncate în coșul de compost. Deasupra se presară tărâțe Bokashi (3-4 pumni) și se acopeă cu capac. O familie din trei oameni umple o găleată la fiecare cinci sau șase zile.
Atenție! Nu trebuie să aruncați carnea sau produse lactate. Încercați de asemenea ca deșeurile să fie cât mai iscate.
Bokashi reciclează deșeurile timp de 10 zile și le transformă într-un lichid cu care putem fertiliza plantele. Compostul se îngroapă în pământ.
Bokashi în Japonia
În Japonia orașe întregi au adoptat acest sistem de gestionare a deșeurilor și au crescut grădini destul de impresionante cu ajutorul Bokashi. Amestecul de bacterii EM este de asemenea folosit în multe alte locuri, cum ar fi tratarea apelor reziduale și minimizarea mirosurilor la ferme pentru creșterea animalelor.
Bokashi reciclează deșeurile în sol foarte repede și peste o lună-două tot terenul se umple cu râme. Mase imense de râme. Iar usturoiul crescut în acest pământ este pur și simplu enorm.