Cum să faci un îngrășământ natural din urzici
Urzicile pot fi buruieni nedorite in gradina ta sau un aliment sanatos. Substantele nutritive pot fi insa folositoare si plantelor tale. Afla cum sa faci un ingrasamant natural din urzici.
Urzica (Urtica dioica) este o planta bogata in minerale, proteine si vitamine. Contine o cantitate mare de fier, potasiu, cupru, zinc, magneziu, calciu, dar si vitaminele A, B1, B5, C, D, E si K.
Atunci cand nu faci un ceai fortifiant din ele sau nu le folosesti pentru o mancare delicioasa, poti folosi urzicile pentru a prepara un ingrasamant natural pentru plantele din gradina ta.
Nu toate plantele se bucura insa la fel de efectele urzicii. Continutul ridicat de fier din urzici poate avea efecte negative asupra unor flori si legume din gradina. Rosiile si trandafirii sunt plantele cele mai sensibile la nivelul ridicat de fier, astfel ca este recomandat sa nu folosesti ingrasamantul natural din urzici pentru ele.
Ingrasamant natural din urzici
Pentru a prepara ingrasamantul din urzici ai la dispozitie doua metode: una mai eficienta dar mai lunga si una rapida, pentru gradinarii care vor sa-si hraneasca cat mai repede plantele.
Culege urzicile primavara folosind manusi speciale. Doar ingrasamantul preparat rapid este eficient si daca folosesti urzici uscate.
Pune frunzele si tulpinile strivite sau maruntite intr-un recipient (galeata sau borcan) si acopera-le cu apa. Este recomandat sa umpli recipientul doar trei sferturi cu urzici si apa, pentru a lasa loc spumei ce urmeaza sa se formeze. Poti folosi o piatra pentru a te asigura ca urzicile raman scufundate in apa. Daca nivelul apei scade, mai poti adauga dupa o zi, pentru ca urzicile sa ramane complet acoperite cu apa.
Lasa urzicile in apa timp de trei saptamani, intr-un loc ferit dar bine aerisit, deoarece pot produce un miros neplacut . Amesteca urzicile o data la doua zile, pana cand procesul de fermentare s-a incheiat (nu mai observi bule de aer in apa).
Strecoara si arunca plantele, vei folosi lichidul in gradina fie pentru a uda plantele, fie pentru a le stropi. Manevreaza cu atentie si plantele si lichidul, deoarece proprietatile iritante ale urzicilor nu au fost afectate de procesul de fermentare.
Ingrasamantul natural din urzici trebuie diluat inainte de folosire. Daca ai obtinut un litru de lichid, amesteca-l cu 10 litri de apa pentru udarea plantelor sau cu 20 litri de apa pentru aplicarea directa pe planta prin pulverizare. Amestecul nediluat poate fi pulverizat pe buruieni pentru a le ucide.
Cum sa prepari mai rapid ingrasamantul din urzici uscate
Daca nu ai la dispozitie timpul necesar, incearca o metoda mai rapida, eficienta mai ales daca folosesti urzici uscate. Pune 30 de grame de urzici uscate intr-o cana si toarna apa fierbinte deasupra, lasand amestecul sa stea cel putin 20 de minute si cel mult o ora.
Strecoara si arunca apoi urzicile si foloseste lichidul, dupa ce il diluezi cu o cantitate de apa de 10 ori mai mare. Ingrasamantul obtinut rapid trebuie folosit imediat in gradina, altfel isi piede eficienta.
Efectul acestui ingrasamant preparat rapid poate fi mai mic, dar substantele nutritive din urzici iti vor hrani totusi plantele. Poti adauga la amestecul de urzici inca doua plante benefice. Tataneasa, bogata in magneziu fosfor si potasiu si Coada calului , bogata in siliciu, vor oferi un plus de nutrienti plantelor din gradina ta, in mod natural.
Sursa: gradina.acasa.ro