Cum să fierbem corect legumele, pentru a păstra cît mai multe substanțe utile
Toată lumea știe că la fierbere legumele își pierd substanțele utile, dar există modalități de preparare a bucatelor în care toate vitaminele se păstrează la maximum...
- Legumele trebuie fierte într-o cantitate mică de apă, astfel încît apa să acopere legumele nu mai mult de 1 cm. Cele mai bune metode sînt considerate fierberea la abur și fierberea într-o cantitate mică de lichid.
— Cu cît legumele sînt mai mari, cu atît mai puțini nutrienți pierd la fierbere. Și, de asemenea, cînd sunt fierte legumele întregi își păstrează proprietățile nutriționale mai bine decît cele tăiate.
- Pentru a păstra mai bine vitaminele, legumele se dau drumul numai în apă clocotită, în porții mici.
- Legume congelate rapid - roșii, mazăre verde, amestecuri de legume - se pun la fiert fără a fi dezghețate, direct în lichidul fierbinte.
- Legumele ar trebui fierte cel mai bine într-un vas emailat fără defecte (email rupt), cu un capac bine închis.
— Se recomandă să fierbeți toate legumele în apă sărată, în afară de mazărea verde și sfecla. Deoarece în apa sărată mazărea verde fierbe mult timp, iar sfecla își pierde gustul.
— Cînd fierbeți diferite legume, acestea se așează pe rînd: în primul rînd, cele care necesită o fierbere mai îndelungată. De exemplu, sfecla fierbe într-o oră și 15 minute, varza – în 30-50 minute, cartofii întregi - 25-30 minute, morcovii - 20-30 minute, sorrel și spanacul - 10 minute.
- Sorrelul, spanacul, păstăile de fasole și mazăre verde se fierb într-o cantitate mare de apă clocotită pentru a-și păstra culoarea naturală.
- Roșiile, dovleceii, dovleacul, care emit suc propriu la fierbere, este mai bine să gătiți fără a adăuga lichid, ca să-și păstreze cel mai bun gust și nutriție.
- Adăugarea de acid încetinește fierberea legumelor, de aceea acidul, precum și produsele care conțin acid, cum ar fi roșiile, saramura de castraveți, murăturile etc. se adaugă la sfîrșitul gătitului.
- Vitamina A și carotenul tolerează bine fierberea, dar sînt distruse de acid. De aceea, oțetul și acidul citric trebuie introduse în salate doar înainte de servire.
— Dacă legumele fierte vor fi păstrate în apa în care au fost fierte, ele vor deveni apoase și fără gust. De aceea se recomandă scurgerea apei după fierbere sau strecurarea legumelor. Numai conopida poate fi păstrată pentru o perioadă scurtă de timp în apa fiartă.
- Legumele fierte în coajă se curăță mai ușor și mai bine atunci cînd sînt fierbinți. Și, de asemenea, pentru prepararea legumelor piure, trebuie să le ștergeți la cald.
- Porumbul se recomandă a fi fiert fără a-l decoji din frunze, cu știulete întreg.
- Varza proaspătă devine uscată și fără gust la prăjire, de aceea este necesar să fierbeți varza înainte de prăjire. Iar pentru umpluturi, înainte de prăjire, peste varza proaspătă tocată se toarnă apă clocotită.