ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cum să fierbeți legumele corect

— Legumele trebuie fierte într-o cantitate mică de apă, așa ca apa să acopere legumele nu mai mult de 1 cm. Cea mai bună metodă de fierbere se consideră fierberea la abur și fierberea în cantități mici de apă.

— Cu cît mai mari sînt legumele, cu atît pierd mai puține substanțe hrănitoare. De asemenea, legumele întregi își păstrează mai bine proprietățile, decît tăiate bucăți.

— Pentru a păstra vitaminele, legumele se pun doar în apă clocotită, cu porții mici.

— Legumele congelate – roșiile, mazărea verde, mixurile de legume - se pun la fiert, fără a le dezgheța, în apă clocotită.

— Legumele se fierb în vase emailate fără defecte, cu capac.

— Toate legumele se fierb în apă sărată, în afară de mazărea verde și sfeclă. Asta deoarece în apa sărată mazărea fierbe timp îndelungat, iar sfecla își pierde gustul.

— La fierberea diferitor legume, se pun în apă în primul rind acele ce necesită un timp mai îndelungat de fierbere. De exemplu, sfecla fierbe 1 oră 15 minute, varza – 30-50 minute, cartoful întreg – 25-30 minute, morcovul – 20-30 minute, măcrișul și spanacul – 10 minute.

— Măcrișul, spanacul, fasolele păstăi și păstăile de mazăre verde se fierb în cantități mari de apă, pentru a păstra culoarea loc naturală.

— Roșiile, dovleceii, care elimină propriul suc, se fierb fără apă, pentru a le păstra gustul și proprietățile hrănitoare.

— Adăugarea acidului încetinește fierberea legumelor, de aceea acidul, precum și produsele ce conțin acizi, așa ca roșiile, moarea de castraveți, castraveții murați etc. se adaugă la sfîrșitul fierberii.

— Vitamina A și carotenul suportă bine fierberea, dar se distrug în mediul acid. De aceea, oțetul și sarea de lămîe trebuie introduse în salate, doar înainte de servirea la masă.

— Dacă legumele se țin în apa în care au fiert, ele devin apoase și își pierd gustul. De aceea, se recomandă, după fierbere să vărsați apa sau să strecurați legumele. Doar conopida poate fi păstrat un scurt timp în apa în care au fiert.

— Legumele fierte în coajă se curăță mai ușor și mai bine fierbinți. De asemenea, pentru pregătirea pireului, legumele trebuie zdrobite fierbinți.

— Porumbul se recomandă a fi fiert, fără a curăța pănușile, întregi.

— Varza crudă la prăjire devine uscată și își piere gustul, de aceea este important să fierbeți varza înainte de a o fierbe. Iar pentru umpluturi înainte de prăjire, varza mărunțită se opărește.

— În căpățîna conopidei ajung uneori omizile. De aceea, pentru a le scoate, înainte de a fierbe conopida, ea se ține în apă sărată rece sau cu puțin acid pentru 30 de minute.

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
167
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
139
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
127
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
325