ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cum să împădurim întreaga Moldovă? (+Foto)

Președintele nostru dorește să planteze multe păduri și a propus un program foarte frumos, dar deocamdată plantează de două ori mai puțin decât planul anunțat și taie păduri de două ori mai mult decât plantează.

Și, deși este primul președinte dintre toți cei anteriori care iubește cu adevărat și dorește să salveze natura Moldovei, forțele ei deocamdată nu sunt la egalitate cu realitatea.

În planul său, președintele mizează pe popor, motiv pentru care organizează Festivalul Pădurii și desfășoară diverse acțiuni de promovare a plantării de copaci. Dar poporul nostru este considerat unul dintre cele mai sărace din Europa, iar pădurile noastre sunt de asemenea cele mai puține în comparație cu alte țări din Europa. Cum poate cel mai sărac popor să planteze cea mai mare cantitate de păduri în cel mai scurt timp? Și tocmai așa trebuie pentru adaptarea la schimbările climatice: secete aspre și ploi musonice. Pădurea este singura care poate face față acestor nenorociri!

Răspunsul este unul singur: poporului trebuie să-i fie avantajos! Cel mai sărac popor poate planta mai multe păduri decât toți ceilalți doar dacă aceasta va fi foarte avantajos. Iar avantajul poate fi doar unul: pădurea plantată trebuie să devină proprietate privată.

Există astfel de exemple în lume și în istorie? Da, există.

Legea Homestead din SUA, adoptată în 1862, în timpul Războiului Civil American, este un astfel de exemplu. Aproximativ 1,6 milioane de oameni au primit pământ gratuit din populația de 31 de milioane a Americii de atunci. 10% din terenuri au fost date americanilor pentru gospodării. La ce a dus asta?

A crescut brusc clasa de mijloc în rândul populației, ceea ce a avut un impact semnificativ asupra creșterii economice a țării. În 40 de ani, populația a crescut de la 31 la 76 de milioane de oameni. Când programul s-a încheiat (în 1976), populația SUA era de aproximativ 218 milioane de oameni. Conform relatărilor contemporanilor din acea vreme, în cartea „Nu doar o viață” se povestește cum o familie, care a primit pământ, s-a îmbogățit din producția și vânzarea de sirop de arțar și alte produse din pădure.

Istoria oferă numeroase exemple în care statul oferă pământ oamenilor gratuit pentru uz privat: Legea Pământului din Noua Zeelandă din 1860, reforma distribuției pământului în Japonia după război, în 1946, și altele.

O lege similară cu cea americană este cea mai modernă lege privind gospodăriile din anumite regiuni ale Federației Ruse. Dar contemporanii au mers mai departe și au reglementat anumite dispoziții în relațiile dintre stat și cetățean.

În versiunea modernă a legii, o familie, la fel ca în America vremurilor Homestead, poate primi gratuit de la 1 ha de teren sau mai mult, iar terenul este acordat în uz pe viață. Dar pentru a exclude orice speculații cu terenuri, acestea sunt acordate fără drept de vânzare. În acest fel, statul își poate proteja terenurile. Dacă cineva a decis să ia pământ gratuit, nu își va putea diviza parcela și vinde sub alt statut. Îl poate doar transmite integral moștenitorilor săi. Și nici să îl închirieze nu poate.

Dar în schimb, statul scutește complet de taxe întreaga producție obținută în gospodării. În legea americană era la fel, și, după cum arată istoria, lipsa taxelor pe produsele acestor terenuri a îmbunătățit doar poziția statului și a accelerat creșterea populației.

Legea modernă privind gospodăriile reglementează chiar și ce trebuie cultivat în cadrul acestora. Plantările trebuie să urmeze principiile de bază ale permaculturii — o cultură durabilă, cu un impact minim asupra mediului. Mai exact, două treimi din parcelă trebuie să fie plantate cu pădure mixtă, cu minimum 350 de specii de copaci și arbuști diferiți, o treime cu livadă mixtă, iar restul pentru grădină, iaz și construcții. În jurul parcelei trebuie să existe un gard viu pentru protecția gospodăriei și atragerea păsărilor.

În toate cazurile, aceasta contribuie la creșterea economică și demografică a țării, precum și la întărirea clasei de mijloc și a nivelului general de bunăstare al cetățenilor.

Dacă fiecare moldovean va planta măcar un hectar de pădure, iar pentru o familie acest lucru nu este greu, vom obține 2 milioane de hectare de pădure. Având în vedere că suprafața Moldovei este de 3,4 milioane de hectare, vom ajunge la 59% împădurire a țării. Acestea sunt valori comparabile cu cele ale celor mai bune țări din Europa.

Chiar dacă pământul va fi luat, așa cum a fost în America în timpul Homestead-ului, de doar 10% din moldoveni, acesta va fi un minimum de 200.000 hectare de pădure, fără implicarea statului, ci datorită investițiilor fiecărei familii.

Iar familiile pot și vor planta păduri dacă li se oferă condiții avantajoase. Iar transferul gratuit al pământului în proprietate privată, fără plata impozitelor, este cea mai bună ofertă pentru fiecare familie din Moldova. Și legea privind gospodăriile este cel mai bun mod de a reglementa relațiile avantajoase dintre stat și fiecare familie din Moldova.

Autor: Vladislav Sanduleac


ABONAȚI-VĂ
Marţi, 17 septembrie 2024 9:56
Vizualizări: 792

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
152
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
125
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
115
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
317