ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cum să îţi înveţi copilul să nu fie materialist




 

Eliminarea consumismului din comportamentul copiilor este una dintre cele mai provocatoare misiuni ale unui părinte. Provocatoare, dar nu imposibilă. Annie Leonard, realizatoarea cunoscutului documentar The Story of Stuff, oferă şase sfaturi simple pentru educarea sănătoasă a obiceiurilor de consum ale copiilor.

Nevoia consumatorului este sufletul comerţului. Producătorii ştiu asta, aşa că mulţi forţează nota stimulând consumatorii să îşi satisfacă nevoile achiziţionând cât mai mult, sau chiar inducându-le nevoi false.

Copiii pot fi, în mod deosebit, victime ale companiilor care îşi promovează agresiv produsele, de aceea, avertizează Annie Leonard, pe site-ul dailygood.org, părinţii trebuie să îşi asume rolul de „străjer”.

Autoarea oferă câteva idei de combatere a mentalităţii consumiste, culese atât din experienţa ei de părinte, cât şi din scrisorile primite ca reacţii la publicarea The Story of Stuff.

1. Fii un exemplu pentru copil. Educarea copiilor în spiritul unui consum responsabil, trebuie integrată în modul general de viaţă. Dezvoltă moduri creative de a petrece timpul împreună cu cei mici. Activităţile comune să înlocuiască achiziţiile şi să devină tradiţii plăcute de întreaga familie. Încurajează mai degrabă cadourile lucrate manual decât cele cumpărate. Stimulează mai degrabă ieşirile în natură decât pe cele la mall.

2. Creează o comunitate cu valori similare. Înconjoară-ţi familia de oameni care au aceleaşi vederi ca şi tine cu privire la produse. E foarte dificil să îţi educi copilul să nu tânjească după lucruri, când toţi prietenii lui se laudă cu telefoanele lor mobile sau poartă cu mândrie numai haine de firmă.

3. Învaţă copilul să aibă o identitate nebazată pe bunuri. Cei mai mulţi copii vor produse care să îi ajute să se identifice cu un anumit grup. Învaţă-ţi copilul să nu îşi bazeze identitatea pe logo-ul de pe tricou. Stimulează-i implicarea în activităţi creative: sport, grupuri muzicale, cluburi culturale, care ajută la formarea unei identităţi necomerciale.

4. Ajută-l pe copil să se bucure să împartă ce are cu ceilalţi. Cărţile pe care le-a citit, jucăriile de care s-a plictisit, sau alte lucruri pot fi împrumutate prietenilor, în ceea ce poate deveni un circuit din care toţi ar avea de câştigat.

5. Vorbeşte despre publicitate. Copiilor nu le place să fie înşelaţi. Explică-i copilului tău că oamenii care lucrează în publicitate vor să îi convingă să le cumpere produsele. Ajută-l să se ferească înţelegând trucurile folosite. Poţi face acest lucru şi sub forma unui joc, de tipul „cine ghiceşte primul cărui produs i se face publicitate?” chiar dinainte ca sloganul cu produsul să fie afişate pe ecran.

6. Protejează timpul fără publicitate. Dacă vrei să îţi ajuţi copilul să dezvolte un simţ al demnităţii personale fără să îşi bazeze identitatea pe lucrurile pe care le are este benefic să îi limitezi expunerea la mesajele comerciale. De exemplu, vă puteţi uita la televiziuni care nu difuzează publicitate.
 

 

Sursa: semneletimpului.ro

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 17 aprilie 2015 16:10
Vizualizări: 1953

Citiţi de asemenea

Rețetă simplă și eficientă pentru însănătoșire. Nu creează dependență și curăță eficient mucoasa plămânilor.Beneficiul...
64
Valea râului Hunza (la granița dintre India și Pakistan) este numită "oaza tinereții". Durata de viață a locuitorilor ac...
56
Îmi place foarte mult să încălzesc sauna! Intru în camera cu aburi, stau pe verandă, beau ceai. Dacă merg la saună, rămâ...
98
Cercetătorii de la catedra de ginecologie și obstetrică a Universității Stanford au declarat că au practic inventat o te...
74