ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cum să obții o roadă bogată de roșii


1. Nu e voie să pregăti în seră un pămînt prea bogat nutritiv pentru această cultură. Aduceți (chiar din toamnă) gunoi de grajd în perioada de vegetație.

2. Nu udați roșiile în primele 2-3 săptămîni după plantare. Apa turnată în groapă este suficientă pentru înrădăcinarea normală a plantelor. Iar lipsa apei pentru o perioadă va activa dezvoltarea ulterioară a rădăcinilor în sol. 

Dar nu trebuie nici  să permiteți ca pămîntul să se usce prea mult. Acest lucru este periculos pentru toate roșiile. Plantele se pot opri din creștere, iar florile pot cădea. Creșteți cantitatea de apă la udare numai atunci cînd începe rodirea în masă a fructelor. Este ușor să aflați dacă există suficientă umiditate în sol. Ei iau o mînă de pămînt de la o adîncime de 10-15 cm și o strîng în palmă. Dacă bulgărul de pămînt nu s-a sfărmat, există suficientă umiditate. Dacă s-a sfărmat – are nevoie de udare.

Udarea frecventă a roșiilor în doze mici contribuie la formarea unui sistem radicular superficial, ceea ce face ca plantele să fie mai puțin rezistente la factorii externi.

3. Nu este nevoie să supraalimentați roșiile cu azot în toate etapele sezonului de creștere. 

Din experiența personală:

De îndată ce văd că roșiile mele încep să crească sălbatic, le dau un pic de stres. Aceasta face ca plantele să se gîndească la continuarea speciei și să înceapă să dea ramuri cu flori și fructe. Puteți opri îngrășarea prin reducerea udării. Ajută bine îndepărtarea  a una - trei frunze mari inferioare.

4. Unul dintre tipurile de îngrășare a plantelor de roșii este ruperea vîrfurilor de creștere, o procedură ce se face la stadiul de 4 inflorescențe pentru ciclul scurt de primăvară-vară și la maxim 8 inflorescențe pentru ciclul lung vară-toamnă, ce se poate întinde pînă în octombrie uneori.

5. Nici un fel fertilizare cu azot după plantare (cu excepția cazului în care plantele suferă în mod clar de lipsa acestuia).

Eu dau prima fertilizare la rădăcină numai atunci cînd începe să înflorească al 5-6-lea lăstar, și atunci  numai cu potasiu. Lipsa magneziului și a oligoelementelor este compensată prin pulverizarea frunzelor cu soluții din aceste elemente.

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 07 aprilie 2021 20:01
Vizualizări: 1427

Citiţi de asemenea

Unde țintește Republica Moldova în proiectele de eficiență energetică? Criza energetică, preturile înalte la resurse ene...
164
Învăţînd să gîndească creativ şi incluzîndu-şi canalele de percepţie, omul capătă posibilitatea de a obţine o cantitat...
85396
Pentru producerea uleiului de palmier se foloseşte un soi special de palmier de Guineea. Acest produs este singurul ulei...
26879
  La înmulțirea plantelor din butași uneori apare problema de înrădăcinare. Pentru a accelera procesul, puteți recu...
39079