Cum să păstrăm corect varza
A crește o recoltă bună de varză nu este ușor, dar uneori este mai dificil s-o păstrăm fără pierderi, cel puțin până la primăvară. Pentru a conserva bine căpăţânile de varză în timpul iernii, respectaţi asolamentul* bienal şi trienal: este mai bine să plantaţi varza după mazăre și sfeclă, deoarece aceste culturi nu sunt afectate de bacteriosis lipicios. Boala se transmite şi prin seminţe. În depozit varza se poate deteriora din mai multe motive. Prin urmare, este important să aveţi grijă de buna păstrare chiar înainte aşezarea ei în pivniță.
Pentru o depozitare îndelungată sunt potrivite căpăţâni bine-formate și neapărat sănătoase de varză coaptă la mijlocul sezonului și de varză târzie. Varza deteriorată sau afectată de dăunători imediat lăsăm la o parte: în timpul păstrării ea va putrezi repede și va infecta cu mucegai alte căpăţâni. Este mai bine să depozitaţi căpăţâni de dimensiuni medii. Curăţăm cu grijă căpăţânile lăsând pe fiecare câte 3-4 frunze verzi strâns lipite: acestea protejează varza de daune si boli.
Mulţi grădinari fac o mare greșeală,îndepărtând aceste frunze care îndeplinesc o funcție de protecție, fără ele varza începe să se deterioreze rapid. Dacă în gospodărie nu este multă varză destinată pentru depozitare, atunci puteți folosi această metodă. Dezgropaţi plantele în întregime, cu rădăcini, și scuturându-le de pământ, suspendaţi cu rădăcinile în sus, astfel încât căpăţânile de varză să nu se atingă între ele. În aşa mod varză se păstrează foarte bine – spre primăvară se usucă doar frunzele de sus.
Un pic mai multe despre modul de a păstra varza în pivniță.
Dacă ați strâns o recoltă bună și nu aveţi loc pentru a suspenda căpăţânile, atunci varza scoasă cu rădăcini poate fi lăsată pe podea sau pe rafturi. La o depozitare pe podea, faceţi în acest scop grilaje de lemn, cu un interspaţiu de 5 cm, pe rafturi acesta poate fi de 2-3 cm.
Temperatura optimă pentru a păstra varza este apropiată de zero. Temperatura mai scăzută este nocivă pentru căpăţânile de varză. Şi nu este binevoită căldura, deoarece chiar și la o temperatură de +4 grade pe capetele începe să se dezvolte mucegaiul. Apropo, dacă veţi presăra dens varza cu cretă (2 kg la 100 kg de varză), atunci aceasta se păstrează mai bine.
Un alt mod interesant de păstrare: varza este înfășurată strâns în hârtie de ziar și pusă la o mică distanță una de cealaltă într-un loc răcoros şi uscat. Dacă cu timpul hârtia va deveni umedă sau se va întuneca, aceasta trebuie scoasă, eliminaţi stratul superior al frunzelor şi din nou înveliţi varza într-o hârtie nouă.
Iată care sunt câteva sfaturi simple cu privire la modul de a păstra corect varza.
*Asolament - alternarea periodică a culturilor agricole pe o anumită suprafaţă de teren, care asigură creştere fertilităţii solului şi sporirea producţiei agricole (trad.).
Sursa: vk.com