ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cum să păstrăm roada în beci




 

Când vine toamna problema majoră a tuturor grădinarilor devine cum să păstreze recolta. Nu degeaba se spune -  "Roada bună nu e cea din grădină, dar ce de pe masă".

În acest articol vom discuta despre îmbunătățirea metodelor de păstrare a recoltei în beci.

Dar, pentru început, trebuie să ne clarificăm – ce de obicei păstrăm în beciurile noastre? De cele mai multe ori sunt legumele rădăcinoase, mere, pere, uneori, pepeni verzi, bostan, varză. Merele și perele ar trebui să fie doar de soiuri de iarnă, acestea se strâng verzi și se coc în timpul depozitării.

Pentru a păstra produsele avem nevoie de o anumită umiditate, ventilare, temperatură. Este de dorit să dezinfectăm beciul la începutul sezonului, putem folosi bioproduse contra mucegaiului, sau soluția de bicarbonat de sodiu sau de mangan. Apoi aerisim încăperea. Este de dorit să avem rafturi în beci, unde e convenabil să păstrăm varza, ca să se ventileze. Și dacă una începe să se strice, o să observăm acest lucru rapid, și o putem scoate din beci.

Rădăcinile de legume este preferabil să se usuce în aer liber în umbră, dacă acestea au fost colectate umede. Apoi ele se pun în cutii cu rumeguș sau mușchi uscat (se găsește în pădure) în straturi - primul strat de pilitură, apoi morcovii și astfel până ce se umple cutia. Pe părțile laterale și fundul cutiilor, atașați o hârtie care nu va permite să se împrăștie ceva. Între legumele păstrate în rumeguș se formează zona-tampon ce previne contactul lor. Și dacă un morcov va începe să se putrezească, acesta nu va afecta legumele vecine.

Deosebit de bun la utilizare este rumegușul de conifere, ce conține volatil, rășină, care impiedică dezvoltarea mucegaiului.

Merele și perele, de asemenea, sunt păstrate bine în astfel de cutii. E bine de făcut suporturi din lemn la fundul cutiilor, pentru ca fructele să nu atingă podeaua, acest lucru va spori ventilarea lor.

Pepenii verzi se păstrează destul de bine în beci uscat. Iar bostanii se păstrează mai greu, dacă apare orice umezeala - ei încep să se strice. Este mai bine să le păstrați în casă sau într-o cămară. Puteți să-i puneți și sub pat - un bostan copt, curat, uscat și fără zgârâieturi se va păstra până la primăvară.

De asemenea, este foarte important ca șoarecii să nu aibă acces în beci, dacă apare un singur șoricel o să vă fie greu să-l prindeți. Și din experiența proprie pot spune că un șoarece poate dăuna foarte mult. De aceea faceți o ușă bună, podeaua să faceți de beton, și puneți plase metalice pe orificiile de ventilare.

Este bine ca în beci să se menție temperatura de până la + 5 ° C, apropo - în cutiile cu rumeguș sau mușchi toate legumele si fructele sunt mult mai rezistente la fluctuațiile de temperatură.

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 13 septembrie 2014 15:07
Vizualizări: 15451

Citiţi de asemenea

La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
208
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
324
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
435
Pentru toți amatorii de muzică bună! Pe 15 noiembrie, la Arena Chișinău, la ora 18:30, va avea loc mult-așteptatul conce...
291