ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cum să restabilim solul
 

Solul la parcele de gradină este prăfuit și nestructurat? După fiecare ploaie sau irigare apare "coaja" ? Recoltele proaste au devenit frecvente? Toate aceste indicii ne sugerează că solul "moare" sau este iremediabil "bolnav". Ce să facem ? Răspunsul este următor: să urgentăm reanimarea solului și să efectuăm "tratamentul".

Mai întâi de toate trebuie să schimbăm atitudinea consumatoare față de sol și lumea din jurul nostru. Pentru a simți pe pielea proprie acea durere pe care noi o cauzăm, atunci când săpăm solul, îl călcăm fără a fi nevoie, otrăvim cu "îngrășăminte" și întregul set de așa - numitele "metode agricole".

Pentru început, încercați să uitați totul ce știți despre agricultură, nu folosiți vechile metode.

✓ Nu săpați solul, nu folosiți îngrășăminte, otrăvuri. Ele distrug solul, ucid tot ce e viu în el.

Răsturnând un strat de sol în timpul săpatului, noi " îngropăm" toți microbii utili, care asigură fertilitatea solului. Și multe râme tăiem cu lopata. După această execuție ele mor. Și facem acest lucru cu cei mai importanți asistenți! Iar  îngrășăminte sunt otrăvuri periculoase.

Bomba cu efect întârziat

O grămadă de gunoi de grajd în putrefacție nu este un îngrășăminte! Mai degrabă, un focar de "contagiune". Putrefacția gunoiului de grajd nu este un proces natural, ci artificial, creat de om. In natura, nimic nu se întâmplă astfel.

✓ În natură, în procesul de descompunere enzimatică a materiei organice sub frunze naturale sau resturi de iarbă, ca și sub mulci, nu are loc putrefacție.

Sfatul meu: niciodată nu formați grămezi mari de gunoi de grajd și nu le permiteți să "ia foc" și să putregăiască.

Putem în genere să nu folosim un astfel de "îngrășământ" foarte scump ca gunoiul de grajd.

Mai bine să folosiți mulci din orice materiale organice disponibile: iarbă, frunze, rumeguș , pleavă, coji de semințe de floarea soarelui, etc. Și cu cât mai gros, cu atât mai bine.

Lunca în grădină
Cea mai bună întreținere a grădinii este înierbare. Acest lucru nu necesită semănarea de ierburi speciale. Grădina în sine treptat se va acoperi cu trifoi și cereale, dacă în mod regulat, de mai multe ori pe sezon veți cosi toate ierburile care vor crește.

Buruienii nu tolerează cositul și vor dispărea treptat din zona, iar cereale și trifoi nu se tem de acest lucru. Iarba cosită lăsați-o pe loc. Este hrana pentru microbi și viermi.

Înconjurați paturile de grădină cu ceva: scânduri, ardezie sau orice altceva. Nu este pentru plante, ci pentru dvs., atunci nu va fi necesar să afânați solul.

Locuri de trecere și pasaje acoperiți cu un strat gros de rumeguș, nisip, nu contează, dar acest lucru va împiedica creșterea buruienilor și va facilita activitatea  dvs.

Daca solul este puternic argilos, introduceți nisip în el, adăugați biocompost și  amestecați cu grijă totul. Grija în continuare va constitui în introducerea regulată de primăvară a biocompostului și afânarea ușoară cu furca, fără a întoarce straturi de sol.

Odată ce legumele vor crește, pentru ca solul să nu se usucă, presărați rumeguș sau  alte mulci între rânduri și lângă arbuști cu pomușoare. Acest lucru vă va scăpa de irigații frecvente și obositoare.

După ce veți face acest lucru o singură dată, rămâne să adăugați doar un strat de mulci în orice moment convenabil pentru dvs. Astfel veți crea o casă pentru asistenți și ei se vor întoarce la grădinile și livezile dvs.

Nu împiedicați viermii

Duceți-vă la cea mai apropiată pădure și colectați câteva zeci de râme, împreună cu stratul superior de pământ de luncă, iarbă și frunze căzute. Aduceți-le în grădină și  presărați în diferite locuri cu un strat gros de mulci și ele foarte repede acolo se vor înmulți.

✓Apoi ajutorii noștri invizibili - microbi, ciuperci și viermi – vor face totul singuri, trebuie doar să nu le împiedicați. Ei vor afâna solul și îl vor fertiliza în cel mai bun mod fără îngrășăminte chimice.

Dar cel mai important  lucru - ei vor vindeca solul de la paraziți și agenții patogeni. Nu peste noapte, dar pentru totdeauna și la sigur. Și pentru a face acest lucru nu aveți nevoie de costuri speciale sau alte preparate bio și humice. Nici un fel de  preparate bio, stimulatoare și suplimente, luate împreună , nu pot fi comparate cu potențialul microorganismelor din sol și râme.

Iată care este schema aproximativă pentru a restabili și îmbunătăți solul. Acest proces este creativ, manifestați o imaginație, reieșind din condițiile specifice. Dar nu inventați mai mult decât a fost prevăzut de natura.

Amintiți-vă că lumea din jurul nostru este vie și solul este viu. El simte durere și dragoste. Tratați-l cu dragoste, nu provocați durere și el vă va răsplăti cu recolte abundente .

Vineri, 07 martie 2014
Vizualizări: 21368

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

Consilierul municipal din partea PSRM Vasile Chirtoca se pronunță pentru deschiderea grădinițelor și reluarea procesului...
102
Specialiştii susţin că pentru Moldova coeficientul de împădurire trebuie să nu fie mai mic de 25%, şi nu ca acum - 12,7%...
71
În următoarea perioadă, pînă în a.2039, schimbările climatice ar putea afecta grav pădurile din nordul Republicii Moldov...
73
Puțin este cunoscut faptul, că Republica Moldova este cea mai despădurită țară din Europa! Și asta ne afectează puternic...
132