Cum să scapi de gândurile și emoțiile negative
Dupa cum s-a constatat deja de oamenii de stiinta si dupa cum am vorbit in nenumarate randuri in materialele de presa, emotiile negative au puterea de a ne imbolnavi. La propriu. Din fericire, aceasta lege imuabila este valabila si in sens invers, intrucat emotiile sunt “capabile” sa ne si vindece de orice boala.
Ele sunt, de fapt, forte brute pe care creierul nostru le poate folosi fie in sens pozitiv, fie in sens negativ. Conform teoriilor exprimate de doctorul Jack Leedy, in lucrarea “Lupta cu tine insuti”, noi ne putem “dresa” emotiile sa ne serveasca pe noi si nu pe dusmanii nostri. Iata cateva reguli ale acestei lupte.
Nu te opune tensiunii nervoase: foloseste-o in scop util!
Acumularea tensiunii nervoase poate avea un efect realmente distrugator. Sa-ti spui singur ca nu esti nervos, cand simti ca-ti plesneste capul de nervi, nu foloseste insa la nimic. Atunci, mult mai simplu este sa recunosti ca mai ai un pic si explodezi si sa incerci sa folosesti intr-un fel acest imens rezervor de energie care poate fi tensiunea nervoasa. Apuca-te deci de o treaba plictisitoare si obositoare pe care o ocoleai de mult. De exemplu, fa curat in camara sau pe balcon, spala bine gresia si faianta din baie, fa o salata boeuf si consuma-ti energia tocand marunt kilograme intregi de legume…Vei fi uimit sa constati cat de repede vei termina totul daca esti “stimulat” de un “pachet de nervi” pe cinste.
Ocupa-te de o singura problema!
Nelinistea este o altfel de emotie care, daca nu este pusa la punct, poate sa creeze mari probleme de sanatate. Ea este izvorul unui intreg lant de insatisfactii si cei care se avanta sa rezolve toate problemele (care ii streseaza) deodata, mai rau fac. Sa zicem, de exemplu, ca o femeie doreste sa fie mai frumoasa. Dar nu-si doreste acest lucru oricum, ci cu o disperare care nu o lasa sa doarma. Daca, intr-o buna zi, se decide sa tina regim de slabire, sa-si schimbe coafura, sa-si cumpere alte haine si cine stie cate alte schimbari “in bine”, pe care le mai vrea si sa le indeplineasca pe toate, cat mai repede, ea nu va rezolva nimic pana la capat si isi va dubla sentimentul insatisfactiei. Daca insa va izola, din noianul de “imbunatatiri”, doar una singura, sa zicem cea mai urgenta, propunandu-si sa nici nu se atinga de celelalte pana cand nu o va finalize, femeia respective isi va folosi in mod util, benefic, nerabdarea, crescandu-si capacitatea de a lupta pentru telul propus.
Ia o decizie, indiferent care!
Prea adesea suferim din cauza faptului ca nu ne putem decide ce cale sa alegem la un moment dat. Indecizia si ezitarea provoaca insa pagube si mai mari si ne ingrijoreaza mai mult timp, epuizandu-ne si ultimele resurse de energie. Solutia este alcatuirea unui“plan de bataie” si apoi, desigur, aplicarea lui imediata. Orice plan, chiar si unul prost, este mai bun decat lipsa oricarui plan. Apoi, fara sa mai punem la bataie veridicitatea acestui adevar universal valabil, va trebui sa indraznim sa actionam, chiar daca asta inseamna ca vom indrazni sa gresim. In fond, intreaga viata este un lung sir de astfel de actiuni, mai mult sau mai putin gresite, din care important este sa invatam sa ramanem oameni, orice s-ar intampla. Restul, curge de la sine.
Dreseaza-ti mintea si trupul in fiecare zi!
Artele martiale sunt fondate pe aceasta idee. Exercitiile fizice sunt cea mai buna solutie, indiferent de natura tensiunii nervoase de care vrem sa scapam. Aceste exercitii nu numai ca elibereaza trupul si mintea de stress dar au, in plus, calitatea ca impiedica noi acumulari de tensiuni, daca sunt practicate zilnic. Exercitiile mintii sunt si ele extrem de folositoare atunci cand reusim sa “canalizam” emotiile intr-un scop bun, punandu-le la treaba. Sa zicem ca o persoana este stresata de gandul ca iubeste fara speranta. Solutia este sa-si puna iubirea “la lucru” si, in numele ei, sa resolve tot felul de probleme curente, plictisitoare, pe care altfel nu le-ar fi rezolvat niciodata. “Am sa fac aceasta treaba bine doar pentru ca il iubesc”, va spune ea. Si dragostea va domoli mintea si o va elibera de stres.
O alta persoana, care nu-si poate stapani agresivitatea, in loc sa faca planuri de razbunare, ar putea, de pilda, sa-si “caleasca” mintea si sa realizeze ceva care sa-l faca invidios pe dusman, folosind astfel ura in scop constructiv, mai ales ca, oricum nici nu exista o razbunare mai subtila decat reusita in dauna unui dusman. Exersand zi de zi, folosind deopotriva emotiile pozitive si negative numai in sens constructiv, se va ajunge la o stare de “protectorat” asupra propriei persoane, in care fiecare dram de energie va fi canalizat numai pentru a progresa. Alte secrete nici nu mai sunt necesare.
Sursa: topexperti.ro